Po drugi put uklonjeno šatorsko naselje kojeg su podigli migranti u Polju

Polje

U saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova USK uposlenici JKUP “Komunalije” d.o.o. Velika Kladuša danas su u Polju  po drugi put u posljednjih 15-ak dana izvršili uklanjanje migrantskog šatorskog naselja, kojeg su migranti samoinicijativno podigli uz korito rijeke Kladušnice.

Formiranje ovakvih i sličnih ilegalnih improvizovanih naselja zabranjeno je odlukama Operativne grupe za migrantsku krizu USK, ali i dokaz da u Velikoj Kladuši i Bihaću se trenutno nalazi znatno veći broj migranata od smještajnih kapaciteta koje nude prihvatni migrantski centri.

Ono što je otežavajuća okolnost, svakako jeste činjenica da ovim migrantima nije osiguran drugi smještaj budući da su kapaciteti jedinog prihvatnog centra u Velikoj Kladuši „Miral“ već odavno popunjeni. I u ranijem periodu nakon uklanjanja šatorskog naselja migranti su u istom danu ponovo formirali novi, pa kod lokalnog stanovništva postoji bojazan da će ponovo uraditi isto jer nemaju drugu opciju.

Mještanima Polja  je život u potpunosti promijenjen otvaranjem prihvatnog centra Miral koji je pod kontrolom IOM-a, a pogotovo nakon povećanog broja migranata u posljednjih mjesec dana koji su se nalazili u šatorskom naselju, kao i po obližnjim livadama i napuštenim kućama.