Po odluci Vlade FBiH: Podjela paketa pomoći socijalno ugroženima još traje u USK

.
U toku je podjela paketa pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, a prema Uredbi Vlade FBiH za pomoć stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Namirnice je osigurala Federalna direkcija za robne rezerve, a za organizaciju podjele paketa je zadužen Crveni križ FBiH.

 

Podjela je počela 14. septembra u Unsko-sanskom kantonu i još nije završena u ovom kantonu.

Sljedeći Posavski kanton

- Isporuka paketa još nije završena u svim gradovima u Unsko-sanskom kantonu. U nekim gradovima je tek počela, a u pojedinim još nije. Čeka se isporuka robe iz Federalne direkcije za robne rezerve.

Po završetku podjele paketa u USK, podjela će najvjerovatnije krenuti u Posavskom kantonu jer su oni dio namirnica već dobili iz Direkcije za robne rezerve - govori nam Indira Kriještorac, portparolka Crvenog križa FBiH.

Kaže da ne postoji rok do kojeg moraju završiti podjelu paketa.

Razlog je i što je prvobitni rok dat Federalnoj direkciji za robne rezerve u Uredbi o pomoći stanovništvu istakao. Paketi su trebali biti podijeljeni do sredine septembra za 17.000 korisnika. Usljed problema na terenu, nepostojanja kartonskih kutija na tržištu, podjela paketa socijalno ugroženim je tek počela sredinom septembra.