KCUS: Po prvi put urađeni složeni multiorganski resekcioni zahvati

Na Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS rade se najsloženiji operativni zahvati, počevši od resekcije jednjaka, tankog i debelog crijeva, te gastrektomije i složenih operacija tumora.

Radi se uporedo u dvije operativne sale, a ponekad se dnevno operiše i do šest pacijenata. Šef Klinike prim.mr.sci.dr. Juka Šabanović navodi da većina bolesnika dolazi u poodmakloj fazi oboljenja, u zapuštenom i teškom stanju. Takva su i posljednja dva slučaja pacijenata, koji su u KCUS upućeni iz Travnika i Tešnja. Po prijemu u KCUS pacijenti su bili potpuno dezorjentirani, sa izuzetno lošim nalazima i minimalnim šansama za preživljavanje.

„Mnogo operacija smo do sada uradili, ali ove dvije bih svrstao u najteže. Kod oba bolesnika karcinomi su zbog neblagovremenog liječenja zahvatili više organa, što je rezultiralo izrazito lošim i životno ugrožavajućim stanjem. Pojedine krvne vrijednosti kod pedesetdvogodišnjeg H.E. iz Tešnja su po prijemu na Kliniku bile veće i do 20 puta od normalnih. On je uspješno operisan, te je upućen na kućno liječenje. Veliku podršku u ovim, ali i svim drugim zahvatima imamo od kolega anesteziologa koji zajedno s nama isprate svaku operaciju“ – izjavio je dr.Šabanović.

Sedamdesetdvogodišnji R.H. još uvijek se liječi na Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS. On se nakon teške operacije osjeća mnogo bolje, te se nada skorom odlasku kući.

„Po dolasku u Klinički centar nisam bio svjestan uopšte ni kako se zovem ni gdje se nalazim. Tri godine je trajala moja agonija, bolovi i tegobe. Neizmjerno sam zahvalan doktoru Šabanoviću i svim ljekarima i medicinskom osoblju. Nemam više bolova, vraća mi se normalna boja kože i nadam se da ću se uskoro pridružiti svojoj porodici. Zahvalan sam da u Bosni i Hercegovini imamo mogućnost da se liječimo, da ne moramo ići u druge zemlje. Svaka odvojenost od porodice teško se podnosi, a pogotovo kad je čovjek bolestan i kad ne zna da li će ih više ikada vidjeti“ – kazao je R.H.

Generalna direktorica KCUS ističe da je ova ustanova kao tercijarni nivo zdravstvene zaštite zadnja stanica u liječenju bolesnika. Zbog toga su ljekari i medicinsko osoblje izloženi dodatnim pritiscima, jer se od njih očekuje da riješe sve ono što nije riješeno na primarnom i sekundarnom nivou.

„Zbrinjavamo bolesnike iz cijele FBiH,a nerijetko i najteže slučajeve iz RS. Svi najsloženiji zahvati, procedure i pretrage rade se u KCUS. Mi smo zadnja instanca u liječenju, te u slučaju da ne možemo pružiti određenu uslugu preostaje samo izmještanje na liječenja izvan BiH. Zbog toga kontinuirano radimo na stručnom usavršavanju uposlenika i praćenju najnovijih tehnoloških dostignuća. Prvi smo u BiH po stručnosti i visoko sofisticiranoj opremi. Svakodnevno radimo na širenju spektra usluga koje se pružaju bolesnicima. Naši hirurzi i ljekari svih specijalnosti rade odličan posao. Starije i iskusnije kolege daju mogućnost mlađim hirurzima da uče i postepeno ih uvode u operativni program. Hirurška disciplina je potpuno reorganizovana tokom protekle dvije i po godine. Strogo se pridržavamo postojećih medicinskih protokola i procedura, zahvaljujući čemu smo uspjeli smanjiti i procenat bolničkih infekcija, te općenito poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga. Ponosni smo na veliki broj uspješnih operativnih zahvata na svim hirurškim klinikama“ – istakla je prof.dr.Izetbegović.