Poboljšanju izbornog sistema protivi se vlast koja pobjeđuje varanjem

Sve procese koji se u ovoj državi odvijaju treba pokušati institucionalno implementirati, uključujući i uvođenje instituta vanrednih izbora.

Pitanje je da li uvoditi institut vanrednih izbora, što podrazumijeva da mandat traje četiri godine, što nas potencijalno može dovesti u problem, jer u BiH biramo više nivoa vlasti na Općim izborima, rekao je to za agenciju Patria Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom”. 

O uvođenju instituta vanrednih izbora u bh. zakonodavstvo, Jovanović kaže: “Do problema može doći ako se vanredni izbori dešavaju samo ako se ne formira jedan dio vlasti, a u situaciji kada mandat traje četiri godine, to nas za par godina može dovesti u situaciju da izbore imamo svako par mjeseci”. 

“Puno lakši mehanizam, koji već postoji u izbornom zakonodavstvom su prijevremeni izbori, koji se sada dešavaju u jasno propisanim situacijama - slučaj smrti ili raspuštanje parlamenata. Trebalo bi uvesti rokove za formiranje vlasti i obavezu raspisivanja prijevremenih izbora u slučaju da budu prekršeni ti rokovi. To bi dovelo do toga da mandat traje do narednih izbora”, smatra Jovanović. 

Dodaje da trenutnim političkim elitama, osim onih koji su opozicija, ne odgovaraju prijevremeni izbori. 

“Prijevremeni izbori elitama ne znače samo nove izbore, ubjeđivanje birača i trošenje 20 miliona KM, već i gubljenje poluga vlasti koje su osvojili. Obično se oni koji govore s pozicije vlasti protive uvođenju mehanizma vanrednih izbora, jer je onda opozicija u boljem položaju. O ovoj temi će se morati razgovarati u širem krugu ljudi. Mislim da je neophodno, a to potvrđuje i ovaj primjer kada 12 mjeseci poslije izbora, a ponekad je bilo i duže. To obesmišljava izbore, jer zašto glasamo ako ostajemo sa starom vlasti”, smatra Jovanović. 

Kako kaže, oni koji su na vlasti koriste sve anomalije sadašnjeg izbornog procesa. 

“Na vlast dolaze varanjem, a kada se vlasti domognu, nisu voljni raditi na poboljšanju izbornog procesa jer su na anomalijama pobijedili, pa im se ne isplati mijenjati. U smjeru izmjena izbornog zakonodavstva se može ići, ali one se uvijek uslovljavaju izmjenama političke prirode i izmjenama oko kojih ne postoji konsenzus. Tu prije svega mislim na implementaciju Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova, oko kojih ne postoji konsenzus”, zaključio je Jovanović u razgovoru za Patriju. 

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP) za Patriju kaže da se vanredni izbori mogu desiti samo istovremeno u svim skupštinama, kantonima, entitetima i na državnom nivou. 

“Državni Dom naroda bira Dom naroda FBiH, a njega kantoni. S druge strane iz delegate iz Republike Srpske u Dom naroda Bih bira Narodna skupština. Ne mogu jedni biti izabrani na jednim, drugi na drugim izborima, ako sjede u istom domu. Neminovno je da se izbori moraju ozdržati istovremeno na svim nivoima, jer je to povezano. Bilo redovni ili vanredni”, smatra Magazinović, piše Patria. 

Izvor: