Pobuna privrednika u USK protiv odluke o zatvaranju GP Maljevac za teretni saobraćaj

asd
Odluka vlasti u Republici Hrvatskoj da skinu sa liste prelaza preko kojih se iz Hrvatske može prelaziti transportnim saobraćajem i teretnim kamionima GP Maljevac, izazvala je ogromnu reakciju prevoznika i privrednika iz Velike Kladuše, ali i cijelog Unsko-sanskog kantona.

Kako portal Cazin.net saznaje, danas su bile užarene telefonske linije, kontakti i susreti privrednika iz USK koji spremaju oštro pismo upozorenja vlastima i u BiH i šalju poruku vlastima i u R Hrvatskoj da promijene svoju odluku, koja prouzrokuje velike finansijske štete za privredu i razvoj ovoga kraja. 

Zahtjev za uključivanjem državnih vlasti i reakciju Parlamenta i Vijeća ministara BiH, juče je, kako su i mediji objavili, uputio Nezavisni blok i očekuje se da institucije BiH hitno reaguju po ovom pitanju. 

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, koji je i ranije više puta hrabro reagovao i nastupao štiteći interese građana BiH i posebno građana u USK, bilo da se radilo o smanjenju gužvi na granicama, otvaranju malograničnog prelaza Hadžin Potok, kampanji protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, pritisku na državne vlasti da rješavaju pitanje migranata u USK ili ravnomjerne dodjele dozvola za međunarodni saobraćaj kamiona i autobusa iz USK i ovaj je put brzo regirao i pokrenuo sve resurse da natjera državne vlasti na akciju. Pozivima za preispitivanje ove odluke vlasti R Hrvatske pridružio se i premijer USK, kao i ministar poljoprivrede u Vladi FBiH. 

Građani i privrednici u USK očekuju podršku države i njihovo razumijevanje po ovom pitanju. 

Već su danas ogromne gužve na GP Izačić, a kako smo dobili informacije, lokalna zajednica u R Hrvatskoj preko kojih je sada puno veća frekventnost teretnog saobraćaja također se povezala sa privrednicima iz USK i traži od vlasti i svoje države da vrate na listu prelaza i GP Maljevac. 

Više od stotinu privrednika je danas potpisalo apel prema državnim vlastima, a kako su nam nezvanično rekli, privrednici sa USK su spremi i na blokadu granica, ukoliko njihov zahtjev za ponovnim otvaranjem GP Maljevac ne bude prihvaćen. 

Sutra ćemo objaviti detaljnije komentare i prijedloge za rješavanje ovog pitanja sa nosiocima ove teme.