Počast žrtvama genocida odata u Štokholmu: Srebrenica je simbol koji nas okuplja

Počast žrtvama srebreničkog genocida odata je danas u Štokholmu, na Trgu Raoul Wallenbergs, gdje se, uz ostalo, ukazalo na nužnu potrebu demokratizacije Bosne i Hercegovine i potrebe za ravnopravnošću svih njenih građana, kao i potrebe da se počinioci izvedu pred sud i da prestane negiranje genocida.

Svrha okupljanja bila je, kako su to istakli organizatori, da se podsjeti bosanskohercegovačka i švedska javnost na stradanje nedužnih civila, da se oda počast stradalim polaganjem ljiljana u vode Nybrovikena te da se ukaže na potrebne korake kako bi se posljedice genocida umanjile.

Predsjednik APU Network i organizator skupa Sabahudin Sude Šaćirović kazao je za Klix.ba da je Srebrenica simbol koji Bosance i Hercegovce i Švede okuplja u centru Štokholma iz godine u godinu. 

"Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici je naša obaveza, naša dužnost, da ne šutimo, da govorimo, da širimo istinu o genocidu u Srebrenici zbog mrtvih, ukopanih, nestalih, zbog onih koji još tragaju za svojim najmilijima. Naša obaveza je da vječno pamtimo, da se podsjetimo, te da ne dozvolimo da se Srebrenica više ikada ponovi, nikome i nigdje u svijetu", kazao je Šaćirović.

Skupu je prisustvovao i koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Edvin Kanka Ćudić, koji je za Klix.ba kazao da se Srebrenica danas, kao mjesto najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, suočava sa negacijom zločina.

"Genocid negira Republika Srpska pod čijim vojnim i političkim rukovodstvom je i počinjen genocid u ime srpskog naroda, kako bi se na tom teritoriju 1995. godine zaokružile granice entiteta Republika Srpska. Također, Srebrenica se negira i od političkog rukovodstva Republike Srbije, koja je presudom međunarodnih sudova suodgovorna za genocid u Srebrenici jer nije upotrijebila sve mehanizme kako bi spriječila genocid", kazao je Ćudić.

Na skupu je podsjetio da se čelu Srebrenice nalazi Mladen Grujičić koji ne čini ništa na pitanju negiranja srebreničkog genocida, jer i sam tvrdi da se genocid u Srebrenici nije dogodio. 

"On svojim mišljenjem ohrabruje istomišljenike da se u Srebrenici dogodio samo veliki zločin. Uostalom, i u ostatku Bosne i Hercegovine, genocid u Srebrenici se koristi u razne svrhe: od političkih do vjerskih lidera koji putem genocida u Srebrenici žele istaknuti neke druge dimenzije od onoga što je primarno, a to je: da je čovjek 1995. godine u Srebrenici ubijen, a da mu pri tome niko nije pomagao, i da se i danas negiranjem genocida u Srebrenici isti ljudi po drugi put ubijaju, a da pri tome niko ne čini ništa da bi se to spriječilo", rekao je Ćudić.

Napomenuo je da je iz tog razloga vrlo bitno nositi poruku o Srebrenici i u Štokholm i u cijeli svijet.

"Nažalost, šutnjom o genocidu mi samo odobramo taj zločin", zaključio je Edvin Kanka Ćudić za Klix.ba.