Počela obnova spomenika Konak, zgrada stara 133 godine dobiva novi sjaj

konak
Od propadanja spašena kuća Mare Popović, restaurirana je i Stara džamija u Sokolu, a djelimično je sanirana i Sahat-kula

 

U Gračanici se u posljednje vrijeme dosta posla uradilo na restauraciji, odnosno zaštiti nacionalnih spomenika.

Tako je od propadanja spašena kuća Mare Popović koja je data na korištenje Udruženju „Gračaničko keranje“, restaurirana je i Stara džamija u srednjovjekovnom gradu Sokolu, koju danas koristi Udruženje „Gradina“, a djelimično je sanirana i Sahat-kula, simbol Gračanice.

Historijske građevine

Ovog ljeta, nakon dužeg vremena, riješen je prilazni put Gradini u Sokolu, čime su stečene pretpostavke za njenu zaštitu.

Također, u toku su završni radovi na konzervaciji, sanaciji i restauraciji nacionalnog spomenika, historijske građevine - Konak, u narodu poznate kao „Šarena zgrada“, u kojoj je smješten dio Gradske uprave.

Radovi se obavljaju uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

- Vidjeli smo da je sjeverna fasada Konaka u lošem stanju pa smo sredstvima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i sredstvima budžeta Grada na toj sjevernoj fasadi zamijenili vrata i prozore, a onda završili i ostale radove na restauraciji. Ukupni radovi iznose 121.000 maraka. Time je Konak, koji je prije 133 godine gradila Austro-Ugarska monarhija i koji je u prvo vrijeme bio Vijećnica, a prije 11 godina proglašen nacionalnim spomenikom BiH, dobio novi sjaj - kazao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Prostrani park

Dodaje kako će biti još zahvata na ovoj, prema mišljenjima mnogih, najljepšoj zgradi u gradu, koja se nalazi u prostranom parku, s uređenom infrastrukturom.

- Idemo i rješavamo jedan po jedan nacionalni spomenik i ovo su nam među najdražim projektima - rekao je Helić.