Počela obuka u okviru Programa sekundarne prevencije u USK (FOTO)

Obuka
Počela je obuka stručnih službi škola na području USK u okviru Programa sekundarne prevencije.

 

Kao tehnički partner UNICEF-a, humanitarna organizacija „Genesis Project“ nastavila je realizaciju aktivnosti vezanih za „Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Hercegbosanske županije i Unsko-sanskog kantona.

Obuka će biti realizovana u devet osnovnih škola s područja Hercegbosanske županije i 49 osnovnih škola iz Unsko-sanskog kantona. Kroz ove obuke biće educirano ukupno 71 predstavnik stručnih službi škola.

Prof. dr Ivana Zečević, doktor psiholoških nauka, šef Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, ekspert za školsku psihologiju i prof. dr Slavica Tutnjević, doktor psiholoških nauka, ekspert iz razvojne psihologije, profesor na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci su predavači.

Uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i broja okupljenih u zatvorenim prostorijama, obuke će se održati 08. i 09. 12. u Bihaću, 15.12. u Livnu i 16.12. u Sanskom Mostu.

Programske aktivnosti su usmjerene da učenik usvoji djelotvorna individualno i društveno prihvatljiva ponašanja razvijajući vještine potrebne za sveobuhvatan rast i razvoj, te brižno ophođenje prema sebi, drugima i/ili okruženju.

Program sekundarne prevencije ima za cilj blagovremenu prevenciju rizika društveno neprihvatljivih ponašanja kao i zaštitu djece od nasilja i zanemarivanja.