Počele gužve na pojedinim graničnim prijelazima pred praznični vikend

granice
Na graničnim prijelazima na ulazu u Bosnu i Hercegovinu danas je zabilježen pojačan promet vozila.

 

Ovo je bilo očekivano s obzirom na praznični, produženi vikend. U subotu se obilježava Međunarodni praznik rada 1. maj a u nedjelju Vaskrs. Zbog toga je i ponedjeljak neradni dan.

"Pojačan je promet vozila na ulazu u BiH na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Bosanska Rača i Pavlovića Most. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta", saopćeno je iz BIHAMK-a.

Što se tiče stanja na cestama, saobraća se po prežno suhom kolovozu, ali se i dalje upozorava na učestale odrone i savjetuje se opreznija vožnja.

Granični prijelaz u Velikoj Kladuši (Screenshot: BIHAMK)

Granični prijelaz u Velikoj Kladuši (Screenshot: BIHAMK)


Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce.