Počeli protesti u Sarajevu - hiljade gradjana nekim političarima aplaudiraju, nekima ne daju da govore…

avaz

Na poziv političkih stranaka građani su se odazvali na proteste ispred OHR-a kako bi iskazali nezadovoljstvo mogućnošću nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i promjene Ustava FBiH.

Građani pristižu iz svih pravaca, a dolaze i građani iz drugih gradova autobusima. Nose državna obilježja, zastave BiH i RBiH, a sve stranke su pozvale da se ne nose stranačka obilježja jer je riječ o zaštiti države.

Pred zgradom OHR-a su predstavnici DF-a koji je još u subotu održao vanrednu sjednicu Glavnog odbora na kojoj je zauzeo jasan stav da je nametanje predviđenih izmjena Izbornog zakona neprihvatljiva diskriminacija i dalja etnička podjela. Oko ulaza u OHR postavljena je metalna ograda, a zgradu čuvaju jake policijske snage. Saobraćaj će biti blokiran do 21 sat.

Iako se tokom dana pojavila informacija da je visoki predstavnik Christian Schmidt odustao od nametanja izmjena Izbornog zakona te da će se to ostaviti za period nakon oktobarskih izbora, on se još uvijek nije oglasio. Tokom dana građani su pozvali Schmidta da im se lično obrati i obrazloži svoju namjeru.

Ispred zgrade OHR-a stigli su predsjednici i članovi političkih partija među kojima su predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa suprugom, član Predsjedništva BiH Željko Komšić sa suprugom, kandidat Koalicije Država za Predsjedništvo BiH Mirsad Hadžikadić sa članovima rukovodstva Koalicije, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, Denis Bećirović, Vojin Mijatović. Medju prisutnim je i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari Srebrenica. Upravo se obraća Dervo Sejdić.

Kako smo saznali, grupa gradjana je pokušala da spriječi da se obrati Šefik Džaferović. O tome ćemo pisati naknadno…