Počeli radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnoj cesti između Skokova i Pećigrada

Na dionici magistralnog puta M 4.2 između Skokova i Pećigrada nalazi se jedna od najkritičnijih saobraćajnih tačaka, a riječ je o skretanju na regionalni put za Todorovo. Sasvim nepregledan izlaz na glavnu cestu u samoj krivini koja je i sama po sebi nedovoljno široka, godinama je opasno mjesto na kojem su se desile brojne saobraćajne nezgode. Ovih dana otpočeli su radovi na rekonstrukciji ovog dijela saobraćajnice i ona će u nerednih pola godine dobiti sasvim novi izgled.

-„Javno preduzeće Ceste Federacije BiH obezbijedilo je sredstva za ovaj projekat iz programa investicijsko održavanje u vrijednosti od milion maraka. Radovi će potrajati do juna naredne godine, ali dio zemljanih radova sigurno će biti završen prije isteka ove kalendarske godine jer ćemo koristiti odgovarajuće vremenske prilike za što više radova koji mogu biti obavljeni. Ovdje smo imali zaista vrlo neuslovnu raskrsnicu i s ovim projektom taj problem će trajno biti riješen“, kazao je izvršni direktor JP Ceste Federacije BiH Dedo Pjanić prilikom današnjeg obilaska radilišta.

Među projektima Federalne direkcije za ceste na području Grada Cazina su nedavno okončan projekat uspostave kružnog toka na magistralnoj cestu u naselju Mala Lisa te izgradnja trotoara i pješačkih staza od ovog dijela puta do  naselja Ćoralići što je, po riječima gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, od velikog značaja za funkcioniranje saobraćaja na ovom području.

-„Značaj ovakvih projekata ogleda se, prije svega, u povećanju bezbjednosti za sve učesnike u saobraćaju ali i njegovo nesmetano odvijanje. Uz rekonstrukciju izlaza na glavnu cestu između mjesnih zajednica Skokovi i Pećigrad, svakako da se i plan izgradnje pješačkih staza do Ćoralića poklapa s našim planovima jer se radi o vrlo frekventnom prostoru posebno za pješake.“

Veliki broj sličnih projekata odvija se i u ostatku Unsko- sanskog kantona. Kako je danas potvrdio premijer Mustafa Ružnić, svi ovi projekti mogu imati kraće zastoje samo tokom zimskog perioda, ali se njihova aktivna realizacija intenzivno nastavlja s prvim danima proljeća.

-„Mi smo najavili da će u 2019.godini cijeli Unsko- sanski kanton biti jedno veliko radilište kada su u pitanju projekti i Kantonalne i Federalne direkcije za ceste. Za polovicu od nešto više od 30 projekata koje finansira Federelna direkcija već je obezbjeđena sva potrebna dokumentacija i radovi se izvode. Najznačajniji projekti su svakako raskrsnica u Cazinu, Lanište u općini Bosanska Krupa, raskrsnice u Ključu, Sanskom Mostu i Bosanskom Petrovcu i radovi u gradu Bihaću. Važno je da svi projekti budu realizirani i zbog toga će radovi, nakon zimskog perioda biti odmah nastavljeni“, naglasio je premijer.

Prva faza izgradnje pješačkih staza od Male Lise do Ćoralića, čija vrijednost je 600.000 konvertibilnih maraka se uskoro završava, a već u narednoj godini ide i druga faza iste vrijednosti. Kada je u pitanju raskrsnica između Skokova i Pećigrada ona bi trebala sasvim promijeniti izgled ove dionice jer predviđa uklanjanje velikog dijela brda koje se nalazi s jedne strane ceste, a u konačnici i uspostavu treće trake za odvijanje saobraćaja.