fbpx Počelo kopanje kabura za 33 žrtve srebreničkog genocida

Počelo kopanje kabura za 33 žrtve srebreničkog genocida

Home

Počelo kopanje kabura za 33 žrtve srebreničkog genocida

Radnici Gradskog groblja iz Visokog danas su u Memorijalnom centru Potočari počeli kopanje kabura za 33 identificirane žrtve genocida iz jula 1995. koje će biti ukopane na 18. dženazi 11. jula u ovom kompleksu.


Prema želji porodica preživjelih i projektu ukopa, kopanje kabura za nove identificirane žrtve vrši se pored ranije ukopanih srodnika, tako da vječiti smiraj jedni pored drugih dobiju očevi s djecom i ostalom rodbinom, prenosi Avaz.

Nakon iskopanih kabura u svaki mezar bit će postavljene potporne daske u slučaju odrona zemlje za vrijeme eventualnih padavina. Radovi na ovim poslovima bit će završeni za dva dana, kada iz Visokog stižu tabuti i bit će biti smješteni u halu obnovljenog krova, koja zahvaljujući Savezu općina Turske, za što je izdvojeno 80.000 eura, neće više prokišnjavati.

Tabuti s 33 posmrtna ostatka prenoćit će u hali, a kada stignu učesnici „Marš mira 2019“ 10. jula, do ukopa bit će poredani pored musale Memorijalnog centra.

Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Osman (Behaija) Cvrk, dok je najstarija Šaha (Arif) Cvrk, koja je u vrijeme ubistva imala 82 godine.

Objavio: Pon, 08/07/2019 - 12:31
Back to top