Otvorenjem izložbe „Stare fotografije Bišća“ počelo obilježavanje 759. rođendana Grada Bihaća

Sinoć je u Gradskoj galeriji Bihać svečano otvorena izložba „Stare fotografije Bišća“ autora Almira Amija Kurtovića, kojom je  započelo obilježavanje 759. rođendana  Grada Bihaća.

U prisustvu velikog broja posjetitelja izložbu je otvorio Davor Župa, predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać.

„Večeras smo ovdje na otvaranju jedne značajne izložbe fotografija. Ovom izložbom ustvari započinje niz manifestacija koje su planirane povodom obilježavanja Dana grada,a koji je pred nama u slijedećoj sedmici. Fotografije koje vidite ovdje za sve Bišćane imaju dodatnu vrijednost, jer one u nama bude određene emocije i uspomene, te osvjetljavaju neka sjećanja koja su u međuvremenu zatamnila. Ovo je idealna prilika da pogledate svoje korijene, da se okrenete unazad i da vidite gdje ste sad, te kako se vidite u budućnosti“ – kazao je Župa.

Autor izložbe, Almir Ami Kurtović  na samom otvorenju priznao je da jako sretan zbog velikog broja posjetitelja koji su svojim prisustvom uveličali sam događaj.

Ove slike se po prvi put u ovom formatu i na ovakav način prezentuju javnosti. Fotografije koje su ovdje mogli ste ranije vidjeti na društvenim mrežama. Povodom Dana grada ovo je jedan poklon  svima onima kojima je dosadilo „klikati“ po facebook da dođu, vide i osjete šta je fotografija, a to je puno više nego klik, što i ova izložba treba da prezentira. Desetak godina se o ovom priča u krugu prijatelja i ljudi iz kulture, a danas je napokon došao taj dan da se ove fotografije pojave u Gradskoj galeriji Bihać, što i za mene naravno mnogo znači.“ –istakao je Kurtović.

Almir Ami Kurtović je rođen u Bihaću 1977. godine, nakon 30-tak godina života provedenog u Švicarskoj vratio se u rodni grad. Kolekcionarstvom i istraživanjem starih fotografija Bihaća i okolice se počinje baviti 1993. godine.

Izložba „Stare fotografije Bišća“ je poklon ovog kolekcionara sugrađanima u povodu Dana grada Bihaća, a jedinstvena je i po tome što su fotografije rađene u velikom formatu i izvanredne kvalitete.
Dvije fotografije su iz fototeke Baruna Stillfrida a snimljene su 1890. godine. Ostale fotografije je snimio Karl Koenig. Zanimljivo je da je Koenig prvu seriju fotografija, među kojima je i čuveni snimak dječaka kraj Une, izradio 1908. godine. Isti fotograf se nakon 25 godina, 1933. godine vratio u Bihać, uradio novu seriju fotografija, ali i nekoliko snimaka ponovio sa identičnih pozicija kao i prvi put 1908. godine.