Počeo sastanak Dodika s liderima stranaka

U Banjoj Luci je počeo sastanak lidera parlamentranih stranaka iz RS-a, koji je sazvao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u povodu najave Stranke demokratske akcije (SDA) da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje naziva Republike Srpske.

Razgovorima su se odazvali lideri svih političkih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu, zastupljenih u Narodnoj skupštini RS-a i Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Osim partija u vladaćoj koaliciji, SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjenne Srpske, Demosa, NDP-a, na sastanak su se odazvali i predsjednici stranaka opozicije SDS-a i PDP-a. 

- Zatražit ćemo zasjedanje Narodne skupštine ako inicijativa SDA bude podnesena Ustavnom sudu BiH - rekao je Dodik jučer na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu,  piše N1.

Iz SDA je  najavljeno da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS. 

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH - navodi se u saopćenju te stranke. 

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko distrikt.

Izvor: