Počeo svečani program otvaranja Aladža džamije: Među prisutnima ambasadori Nelson i Koc, Izetbegović, Džaferović, Zvizdić...

U Foči je počela svečanost otvaranja ponovno izgrađene Aladža džamije.

Na prostoru ispred džamije okupio se veliki broj vjernika koji su od jutros stizali u Foču, prenosi Oslobodjenje.

Na svečanosti su i brojni međunarodni i bh dužnosnici, te predstavnici Islamske zajednice u BiH.

Među prisutnima su i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i potpredjednik SDA Adil Osmanović, američki ambasador u BiH Eric George Nelson, turski ambasador u BiH Haldun Koc, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i mnogi drugi.

Image

Aladža (Šarena) džamija nakon više od četvrt stoljeća otkako je porušena, danas će ponovo biti otvorena za sve vjernike, a ovaj čin, kako je ranije naglašeno, predstavlja jedan od najvažnijih događaja za islamsku zajednicu, a posebno muftijstvo goraždansko, koje je uz pomoć donatora uložilo velike napore da ovaj značajan i zahtjevan projekat bude doveden do kraja.

Svečano otvorenje Aladža džamije planirano je u 13 sati, a ovom činu prethodit će poruke domaćina, domaćih i međunarodnih diplomata, a svečanost otvaranja počet će dovom koju će proučiti bivši goraždanski muftija Hamed ef. Efendić, prenijela je Fena.