Početak drugog polugodišta označio i nastavak provedbe Programa sekundarne prevencije u osnovnim školama

Kk
Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog provodi se na osnovu saglasnosti Kantonalnog ministarstva obrazovanja.

 

Tokom februara 2021. godine, u cilju uvođenja Programa sekundarne prevencije i razmjene znanja i vještina potrebnih za efikasnu identifikaciju i pružanje podrške djeci u riziku, nastavlja se obuka predstavnika stručnih službi osnovnih škola, predstavnika centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje.

Obuke za Unsko-sanski kanton biće održane 4. i 5. februara u  Bihaću i 12. februara u Sanskom Mostu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i broja okupljenih u zatvorenim prostorijama, a pohađat će ih predstavnici 49 osnovnih škola iz Unsko-sanskog kantona, predstavnici osam centrara za socijalni rad, te sedam centara za mentalno zdravlje Unsko-sanskog kantona.   

Prvi krug obuke, realizovan u decembru 2020. godine, uspješno je okončalo 67 predstavnika stručnih službi iz osnovnih škola Unsko-sanskog i Livanjskog kantona. Među educiranima je i pet predstavnika centara za mentalno zdravlje i centara za socijalnu skrb koji će biti podrška školama u izradi Individualnog plana brige u okviru ovog projekta.

Program sekundarne prevencije, koji se na USK-a provodi uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, ima za cilj blagovremenu prevenciju rizika društveno neprihvatljivih ponašanja kao i zaštitu djece od nasilja i zenamarivanja. Programske aktivnosti su usmjerene da učenik usvoji djelotvorna individualno i društveno prihvatljiva ponašanja razvijajući vještine potrebne za sveobuhvatan rast i razvoj, te brižno ophođenje prema sebi, drugima i/ili okruženju.

Program sekundarne prevencije realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.