Peradarstvo na području USK: Kako ubrzati novi početak ove nekad profitabilne poljoprivredne grane

Od nekadašnje izuzetno uspješne poljoprivredne grane peradarstvo na području USK je skoro u potpunosti ugašeno. Ostali su rijetki i najuporniji,koji nastavljaju svoj rad bez obzira što više nisu zastupljeni ni u Kantonalnom programu poticaja. Porodica Halilović iz Sanskog Mosta, posljednjih 20 godina zadržala je svoju proizvodnju koja bi se uskoro trebala proširiti otvaranjem novog objekta koji je u potpunosti izgrađen prema evropskim standardima

Proizvodnju konzumnih jaja Senad Halilović s porodicom u Sanskom Mostu pokrenuo je prije 20 godina. Danas pokriva veći dio tržišta u ovoj općini s godišnjom proizvodnjom od 1,5 miliona komada. Uspješno poslovanje teško je održati, jer su cijene repromaterijala i goriva posljednjih godina značajano povećane, dok su isto vrijeme cijene konzumnih jaja ostale iste. Ipak upornost i veliki trud, ključ je svakog uspjeha pa i u ovoj složnoj porodici koja želi i namjerava ostati u ovom poslu.

Pored ove proizvodnje, nedavno pokretanje farme u Velikoj Kladuši, ulijeva nadu da će peradarstvo ipak zaživjeti u većim kapacitetima na području USK. Tome svakako doprinosi dozvola za izvoz pilećeg mesa koje su dobile neke bh kompanije, što s pažnjom prate i u Ministarstvu poljoprivrede USK. Sva pažnja trenutno je usmjerena na podršku drugim granama poljoprivrede, dok proizvođači u određenim sektorima, svoj opstanak kao i povećanje proizvodnje uglavnom finansiraju sami i uz kreditna sredstva.

U resornom ministarstvu ne odbacuju mogućnost da u budućnosti i peradarstvo udje u program poticaja ukoliko bi više proizvođača krenulo u ovaj posao. Trebaće vremena da se peradarstvo obnovi, ali pratiće se svi koji pokažu interes, kaže između ostalog ministar poljoprivrede Sulejman Kulenović. Tome bi svakako moglo doprinijeti i dozvola za izvoz pilećeg mesa, što je potaklo i neke potencijalne ulagače iz inostranstva da traže mogućnost ulaganja u ovu proizvodnju u USK.