Početničke greške ministra Konakovića: Targetiranje novinara rade još samo Dodik i Vučić

Konaković
Prva zvanična posjeta novog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića Hrvatskoj bila je njegovo vatreno krštenje. Ne zbog nekih tema ili odluka koje su bile na stolu, već zbog ministrovih nesmotrenih izjava i serije naknadnih pravdanja.

 

Kurtoazna posjeta Zagrebu, kako je Konaković u više navrata nazvao svoju mini regionalnu turneju, mada je i riječ kurtoazno upitna koliko se ona uopće koristi u na ovom diplomatskom nivou, obilježilo je jedno sasvim benigno pitanje HRT-ovog novinara na press konferenciji i komentar koji je uslijedio.

Ni po čemu ova posjeta Zagrebu nije trebala imati posebnu težinu, osim izricanja ustaljenih diplomatskih fraza o nužnosti dobrih odnosa BiH i Hrvatske te izražavanja nade da će nova vlast u BiH konačno početi rješavati otvorena pitanja sa službenim Zagrebom.

I tu na scenu stupa nedovoljno pripremljeni Konaković. Frustraciju zbog nespretnog odgovora na pitanje novinara na press konferenciji o planovima za izbornu reformu, novi ministar vanjskih poslova je fakturisao medijima i novinaru koji se igrom slučaja zadesio u smjeni i koji je pratio govor Konakovića.

 

Sasvim jednostavno pitanje

Na sasvim jednostavno pitanje o tome da li se na sastanku Konakovića i Grlić Radmana govorilo o reformi izbornog zakona BiH (unutrašnje pitanje BiH), bh. ministar je odgovorio da nije, da je to definirano koalicionim sporazumom partnera na državnom nivou u BiH i da bi ta tema mogla biti na stolu na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara u junu. Ovo je dakle parafrazirana suština, a u videoprilogu ispod poslušajte i pitanje i odgovor i zaključite sami šta je Konaković rekao.

Oni koji malo podrobnije prate politiku u BiH znaju da je izborni zakon jedno od ključnih tema u BiH i da se vode velike političke borbe o tome. Zašto? Zato što je nakon Ustava izborni zakon esencija koja određuje kako će biti ustrojena svaka država. Jer preko izbornog zakona građani ispoljavaju svoju volju na izborima.

Stoga je Konakovićev komentar koji je izrekao na press konferenciji o tome kada će se razgovarati i gdje o izbornoj reformi  izdvojio u naslov kao relevantan i pažnje vrijedan momenat.

Konaković se ekspresno pobunio poručivši da on to nije rekao. Prostor za reakciju/demantij mu je odmah ustupljen i tekst sa njegovim “pojašnjenjem” je objavljen.

 

Svjestan da je proklizao

Nakon prvobitnog, očiglednog previda na press konferenciji, uslijedio je niz poruka sa sastanaka u Zagrebu o tome da će se o izbornoj reformi razgovarati isključivo u BiH. Dakle, Konaković je bio svjestan da je proklizao, bio nejasan, neprecizan ili kako god to nazvali. Ali to nije greška novinara ni medija.

Sam novinar koji je Konakoviću postavio ranije spomenuto pitanje je interpretirao tako da će se na zajedničkoj sjednici dvije vlade razgovarati o izbornom zakonu BiH.

Međutim, očito svjestan svoje greške/lapsusa, koju iz nekog razloga ne može priznati, Konaković je danas ispred zgrade Predsjedništva BiH, u maniru Milorada Dodika i Aleksandra Vučića pred okupljenim novinarima direktno prozvao novinara koji je pratio jučerašnju press konferenciju u Zagrebu, optužujući ga za neprofesionalizam i aludirajući da to planski radi.

Iako Klix.ba nigdje nije napisao da Konaković izborni zakon rješava sa Hrvatskom, niti da će se to doista i dogoditi, već je samo prenio izjavu koju je dotični sam izgovorio na press konferenciji, je postao ministrova meta kojoj fakturiše svoje pogreške.

I ovo nije prvi put da Konaković nešto napiše ili izgovori, a onda medije (Klix.ba) optužuje za neprofesionalizam, za neobjektivnost, za pristrasnost i tako dalje.

Ministar bi trebao znati da uz funkciju koju obnaša sada ide i ogromna odgovornost, a ona podrazumijeva i odnos prema medijima. Mediji prate, daju prostor, ali i analiziraju političare, njihove odluke poteze, doslovno sve. Mediji nisu vreća za udaranje. I da, ti mediji također imaju ogromnu odgovornost i oni javnosti polažu račune, ali društvo u kojem će se novinari i mediji direktno etiketirati zbog napisane kritike, a evo vidimo i zbog pukog prenošenja izjave sa videozapisom sa press konferencije, je osuđeno na propast.

 

Preskočio časove iz politike

Novinari isto tako čitaju zakone, ustave, pravilnike, poslovnike i analiziraju ono što rade političari. A ako je novi ministar vanjskih poslova BiH, dakle predstavlja državu, svoj posao i funkciju zamislio kao bič kojim će sa te pozicije imenom i prezimenom prozvati novinara jednog portala, onda je definitivno preskočio neke časove i iz politike, a posebno diplomatije.

Pokušajmo se sjetiti ko na sličan način proziva novinare imenima, ko etiketira medije. Pa najbliže primjere imamo u entitetu RS i Milorada Dodika te u Srbiji Aleksandra Vučića. A da stvar bude poraznija tema nije nikakva Konakovićeva afera, njegov privatni život ili slično, već jasna politička izjava.

Konaković će možda biti i najuspješniji ministar vanjskih poslova, možda će zasjeniti sve prethodnike, od kojih ruku na srce neke nije teško nadmašiti. Iako je teško i očekivati da će sutra Vijeće ministara na dnevni red sa Vladom Hrvatske staviti izborni zakon (jer niko nije valjda toliko naivan) izjava političara je fakt koji se ne može ignorisati. A prozivanje medija koji taj fakt ne izostavi je mnogo duboka poruka i sa sobom vuče drugu poruku, a to je da mediji trebaju možda ubuduće paziti šta i kako pišu. A to nisu vrijednosti za koje se kao društvo i država, barem deklarativno borimo.

Foto: Arhiv Avaz