Počinje blokada Federacije BiH: Branitelji na ulicama traže svoja prava

Home

Počinje blokada Federacije BiH: Branitelji na ulicama traže svoja prava


"Predali smo rezoluciju branitelja Parlamentu i trebala biti na dnevnom redu sjednice 11. aprila, ali pošto nije, bilo bi pošteno da je uvrste danas ili sutra jer rezolucija nije obavezujući dokument - ona smo daje sugestije kako bi se trebalo nešto rješavati. Sve opozicione i vladajuće stranke imaju priliku da je predlože i usvoje", kazao je Marušić.

Udruga Zaboravljeni branitelji tražila je da njihovih 10 predstavnika prisustvuje sjednici i da im se obrate kako bi objasnili zašto žele ovu rezoluciju. Smatraju da je to rješivo sve za pet minuta jer su im ranije rekli da je rezolucija zakonita i ispravna.

"Ukoliko ne žele, branitelji su odlučili da se neće povući sa graničnih prelaza, a znate do čega to može dovesti. Odgovornost je na zastupnicima koji ništa ne gube, a branitelji odbijaju mogućnost da ostvare svoja prava", kazao je Marušić.

Ukoliko rezolucija branitelja bude stavljena na dnevni red sjednice i usvojena, branitelji će se povući s granica.

Osnovni zahtjev branitelja iz predložene rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po 6 KM za svaki mjesec učešća na prvoj borbenoj liniji te da bude sačinjen novi registar branitelja.

 
 
(Izvor: Klix.ba)
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 07:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top