fbpx Počinje izrada projekta brze ceste prema Krajini

Počinje izrada projekta brze ceste prema Krajini

Home

Počinje izrada projekta brze ceste prema Krajini


Javno preduzeće „Autoceste FBiH“ dodijelilo je 22. juna sarajevskoj IPSA-i i banjalučkom Institutu za građevinarstvo (IG) posao izrade idejnog projekta i studije izvodljivosti za dionicu brze ceste Bihać – Cazin - Velika Kladuša.

Vrijednost ugovora za ovu vrstu posla, na osnovu javnog poziva na kojem su ove dvije firme pobijedile, sa PDV-om iznosi 408.454 marke. 

Ovo je prvi korak da se Krajina konačno poveže brzom cestom sa Sarajevom, na šta se čeka skoro 20 godina. 

Prema tenderu, IPSA i IG dužni su izraditi idejni projekt trase i objekata s fizibiliti studijskom dokumentacijom buduće brze ceste među kojima su zaobilaznica Bihać (interregionalno čvorište spoj s brzom cestom Ključ – Bosanski Petrovac – Bihać), zaobilaznica Cazin, zaobilaznica Velika Kladuša - granica Hrvatske. 

Također, potrebno je završiti i sve elaborate potrebne za ishođenje urbanističke saglasnosti procjena troškova ove dionice, a sve u roku od godinu dana. „Autoceste FBiH“ za plansku dokumentaciju imaju već spremno oko 2,5 miliona maraka.

 Završetak zaobilaznice

„Autoceste“ su jučer saopćile da su objavile i tender za završetak posljednjeg dijela Sarajevske zaobilaznice, čija je vrijednost bez PDV-a 20 miliona maraka. Radi se o gradnji gradske ceste između petlje Vlakovo i Mostarskog raskršća, ukupne dužine 1,44 kilometra. 

Topic
Objavio: Tue, 03/07/2018 - 16:53
Back to top