Podgorica podiže spomenik Josipu Brozu Titu

Umjetničko djelo će biti otkriveno 19. decembra, nakon svečane sjednice Skupštine glavnog grada Crne Gore

Skupština glavnog grada Crne Gore usvojila je jučer prijedlog odluke o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu, i to glasovima 32 odbornika vladajuće većine, dok je odbornik Albanske alternative Nik Đeljošaj glasao protiv.

Spomenik će biti postavljen u parku prekoputa stare Vlade, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u zahvatu DUP-a - "Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače u južnom dijelu".

Spomenik će biti otkriven 19. decembra, nakon svečane sjednice Skupštine.

Obrazlažući prijedlog za podizanje spomenika Titu, odbornica SD Marija Blagojević kazala je da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koje se mogu ponositi svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi općenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je itekako bio značajan utjecaj Josipa Broza.

- U svjetlu rezolucije koja je usvojena prije nekoliko dana u parlamentu, gdje smo se odredili prema historijskoj nepravdi koja je urađena Crnoj Gori 1918., ne smijemo da zaboravimo da je upravo na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 1943. Crnoj Gori jedan dio dostojanstva vraćen i da je čovjek kome danas predlažemo podizanje spomenika itekako zaslužan za to. Mislim da ovaj simbolički momenat u kome podižemo spomenik treba da nam bude podsjetnik u današnjem društvu i u svijetu koji zaboravlja šta fašizam znači i kakva je to počast bila. U obrazovanju, djeci od najranijeg doba treba da usađujemo prave vrijednosti da bismo gradili generacije na koje će sutra njihovi potomci biti ponosni, kao što smo mi ponosni na one koji su ginuli za našu slobodu i čast – kazala je Blagojević.