Podignuta optužnica protiv Dragoljuba Kunarca zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za zločin protiv čovječnosti na području Foče protiv Dragoljuba Kunarca.

Optuženi Kunarac, zvani Žaga i Dragan, rođen 1960., u tri tačke optužnice se tereti da je 1992. godine, na području Foče, počinio ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Kunarac se nalazi na izdržavanju kazne zatvora po presudi MKSJ-a.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Foče, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe ženevskih konvencija.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandira specijalne jedinice VRS zv. Žaga, zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima Žagine jedinice, dana 27. i 28. jula 1992. godine, sa područja sela i zaselaka Kobilja Ravan, Luke i Falovići – Podpeće, u okviru progona učestvovao u ubistvima najmanje 6 osoba, te mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i deportaciji civilnog stanovništva bošnjačke nacinalnosti.

Prilikom ovog napada na civile bošnjačke nacionalnosti, optuženi se tereti i da je sudjelovao u paljenju kuća i imovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 45 svjedoka i prilaganjem oko 205 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.