Podignuta optužnica protiv dvije osobe za zločin protiv čovječnosti

Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja trojica zatočenika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jovana Kušića (1966) i Branislava Vukovića (1955) koji se terete za zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti u proljeće 1992. godine na području Pala.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Jovana Kušića zvanog “Joja”, rođenog 1966. godine u Sarajevu, nastanjen u Novom Sadu, državljanin Republike Srbije.

Optužnica je podignuta i protiv Branislava Vukovića, zvani “Bato”, rođenog 1955. godine u Varešu, nastanjen u Vankuveru, državljanin Kanade, prenosi Fokus.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okolice, u svojstvu pripadnika SJB Pale, tokom maja i juna 1992. godine, lično i direktno učestvovali u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u fiskulturnoj sali Doma kulture u Palama.

Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja trojica zatočenika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja, a više zatočenika zadobilo je teške fizičke i psihičke ozljede, od kojih su se oporavljali duži vremenski period te i danas imaju ožiljke i posljedice.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka optužbe, od kojih će pet svjedočiti uz mjere zaštite te priložiti više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.