Podignuta optužnica protiv dvije osobe iz Sarajeva zbog krijumčarenja 10 migranata

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvije oosbe koje se terete da su tokom prošle godine, počinili krijumčarenje ilegalnih migranata na teritoriji BiH, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Nedžiba Đone zvanog "Gale" i "Garavi", te Amela Ušanovića zvanog "Uške", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Optuženi se terete, da su tokom septembra 2017. godine, zbog sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru, preuzeli 10 ilegalnih migranata, među kojima je bilo šest maloljetnih osoba sa područja Kosova, kao i četiri osobe nepozatog porijekla", saopćeno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da su optuženi, ilegalne migrante bez važećih putnih isprava, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, povezli u pravcu Bihaća i državne granice sa Hrvatskom, kako bi im omogućili nezakonit prelazak na područje Hrvatske i dalje kretanje prema zemljama EU.

U izvršenju krivičnog djela, optuženi su, zajedno sa ilegalnim migrantima, otkriveni od policijskih službenika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su kao saizvršioci vršili prevoženje krijumčarenih oosbe koje nisu navršile 18 godina, omogućivši im boravak u Bosni i Hercegovini, čime su počinili krivično djelo Krijumčarenje lica iz člana 189. KZ BiH