Podignuta optužnica protiv muškarca i žene zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

.
U izvršenju krivičnog djela optužena je otkrivena kontrolom od strane policijskih službenika Granične policije BiH u graničnom pojasu na šumskom putu u mjestu Liskovača u općini Tomislavgrad

 

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Irmane Husetić, rođene 1981. godine u Bihaću, državljanke BiH, i Asmina Hadžipašića, rođenog 1986. godine u Bosanskoj Krupi, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, tokom mjeseca marta 2022. godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, prihvatom i prevozom omogućili sedam osoba migranta, državljana R Indije koji su prethodno ilegalno ušli preko granične linije iz R Srbije u BiH, nezakonit boravak na području Bosne i Hercegovine.

Iz Sarajeva prema Livnu

Optuženi su nakon preuzimanja i prilikom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritoriju BiH otkriveni i spriječeni od strane policijskih službenika MUP-a RS, na dionici autoputa Banja Luka- Gradiška, kada je optužena pokušala pobjeći, u čemu je spriječena intervencijom policijskih službenika.

Također, optužena se sama tereti da je krijumčarene osobe koje su prethodno ilegalno ušle u BiH, tri državljana Afganistana i Irana, vozilom prevezla iz Sarajeva prema Livnu, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u BiH. U izvršenju krivičnog djela optužena je otkrivena kontrolom od strane policijskih službenika Granične policije BiH u graničnom pojasu na šumskom putu u mjestu Liskovača u općini Tomislavgrad.

Bez važećih isprava

Optuženi se terete da su postupili suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, članu 7. Zakona o graničnoj kontroli i članu 8. Zakona o strancima i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak na području BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH koju je isti potvrdio.