Podmornica otkrila potonule brodove krcate zlatom iz 17. stoljeća

321
Snimljeni su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilli 1655. te netaknuto porculansko posuđe

Kolumbijski mornarički časnici koji su nadgledali mjesto brodoloma galije San Jose otkrili su još dva davno potonula broda u neposrednoj blizini, izjavio je u kolumbijski predsjednik Ivan Duque.

Galija San Jose, za koju historičari vjeruju da je prenosila blago koje bi u današnje doba bilo vrijedno milijarde dolara, potonula je 1708. godine u blizini kolumbijskog lučkog grada Cartagene. 

Oko potencijalnog vađenja potonulog broda već se desetljećima vode sudski sporovi.

 

 

 

Dva nova otkrića

Podmornicom na daljinsko upravljanje koja je zaronila na 900 metara dubine otkriveni su novi videi potonule galije, izjavili su Duque i mornarički časnici u videoporuci.

Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini - kolonijalni brod i škuna za koje se vjeruje da su iz istog povijesnog razdoblja, kolumbijskog rata za neovisnost od Španjijeo, prije otprilike 200 godina.

- Sad imamo i dva nova otkrića u istom području, koja predstavljaju nove prilike za arheološka istraživanja. Tako da posao tek počinje - izjavio je admiral Gabriel Perez.

 

Zaštiti blago

Novi videi sa San Josea dale su do sada najbolji uvid u blago koje je ova galija prevozila. Snimljeni su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilli 1655. te netaknuto porculansko posuđe.

- Zamisao je da sve to prikupimo i stvorimo održivi finansijski mehanizam za buduća istraživanja. Na taj ćemo način zaštiti blago, naslijeđe galije San Jose - izjavio je predsjednik Ivan Duque.

Izvor: