Podrška boračkoj populaciji za pružanje pravne pomoći

podrska
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević potpisao je ugovore s predstavnicima boračkih udruženja u vezi s pružanjem pravne pomoći. U ove svrhe iz federalnog budžeta izdvojeno je više od pola miliona maraka.


SARAJEVO, 25. juna -   Značajan broj bivših pripadnika AR BIH i HVO dokazuju svoju nevinost na sudovima BiH. Pravna borbu koju vode  iscrpljuje ih u svakom smislu, posebno materijalnom.

Kako bi im pomogli da lakše prođu kroz sudske procese , psihološku i pravnu podršku pružaju im dvije organizacije , Fondacija i Udruženje,  a finansijsku,  u većem dijelu,  federalno ministarstvo za pitanja boraca. Ove godine Ministarstvo im je u tu svrhu doznačilo oko 500.000 KM.

Ozvaničeno je to ugovorom koji je ministar Bukvarević potpisao sa predstavnicima Fondacije i Udruženja za pružanje pravne pomoći obje vojne komponente.

Iako značajna sredstva nadomjestit će tek dio sudskih troškova koje nekadašnji sudionici odbrambeno - oslobodilačkog rata imaju. Zbog toga su iz ovih organizacija pozvali i druge da se uključe i pomognu .

Cilj bi nam svima, poručili su, trebao biti isti.