Podrška inicijativi za uvođenje besplatnih udžbenika za sve osnovce

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske dali su večeras podršku građanskoj inicijativi u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola.

Duško Tadić, pokretač građanske inicijative, izjavio je večeras da je napravljen prvi korak, zbog čega je izuzetno zadovoljan.

"Sigurno je da ćemo svakodnevno 'smetati' dok sva djeca u Republici Srpskoj ne dobiju udžbenike", kazao je Tadić.

Dodao je da se Vlada RS-a obavezala da će pronaći najbolje rješenje da svi učenici osnovnih škola dobiju besplatne udžbenike.

Usvojeni su i zaključci Klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa i Ujedinjene Srpske prema kojima Narodna skupština obavezuje Vladu RS-a da u budžetu za 2020. godinu, u skladu sa mogućnostima, planira sredstva za obezbjeđenje besplatnih udžbenika za socijalno osjetljive kategorije učenika koji pohađaju osnovnu školu.

Narodna skupština predložila je Vladi RS-a da u narednom periodu izradi zakon o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola u ovom entitetu. 

Učenici će besplatne udžbenike moći dobiti tek po donošenju zakona. Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS-a rekla je da je u ovogodišnjem budžetu za besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda predviđeno 980.000 KM, a da je za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola potrebno oko 12 miliona KM, prenosi Anadolija.