Podrška mladim naučnicima

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša sa saradnicom Mersijom Talić upriličio je prijem za Adnana Delića, učenika Richmond Park College iz Bihaća.

Adnan Delić je finalista Internacionalnog takmičenja mladih u oblasti nauke i inovacija ISIF 2019 koje će se održati u Indoneziji od 21. do 25.6.2019.godine.

Na to takmičenje naučnih projekata na kojem učenici, mladi naučnici, iz cijelog svijeta prezentuju svoje projekte primjenjive u različitim sferama ljudskog života Adnan Delić se plasirao projektom „Natural water filter“ – „Prirodni filter za vodu“.

- Projekat je jednostavan, finansijski pristupačan, primjenjiv u svakodnevnom životu, posebno u vanrednim situacijama kada je onemogućeno redovno snabdijevanje pitkom vodom. Kao prirodan filter se koristi dio bora, prezentovao je projekat mladi Bišćanin.

Ministar Alagić i stručnjaci iz Ministarstva, kako stoji na facebook stranici Vlade Unsko - sanskog kantona, istakli su značaj podrške mladim ljudima koji već u mladim godinama se ističu ovakvim, inovativnim projektima koji su globalno od značaja za zaštitu okoliša.