Podsekretarka UN-a za politička pitanja sa Komšićem: BiH treba dobiti status kandidata za EU

predsjedništvo

Dikarlo je istakla snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja zapadnog Balkana

Podsekretarka Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmari Dikarlo (Rosemary DiCarlo) stigla je u posjetu Bosni i Hercegovini, te se sastala sa članovima Predsjedništva.

Prvo se sastala sa predsjedavajućim Šefikom Džaferovićem, a onda se sastala i sa Željkom Komšićem. Kao podsekretar i šef Odjela za političke poslove (DPA), Dikarlo savjetuje generalnog sekretara Antonija Gutereša (Guterres) o pitanjima mira i sigurnosti na globalnom nivou.

Komšić je naglasio da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka Evropskoj uniji i da nema alternative evropskoj integraciji, koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okruženja, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti za sve njene narode. 

Na susretu s Dikarlo istakao je kako smatra da bi BiH trebala dobiti statusa kandidata za članstvo u EU, jer bi to ohrabrilo i građane, ali i mnoge političke aktere u zemlji za efikasniju provedbu reformi, odnosno za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u Uniji.

Dikarlo je istakla snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja zapadnog Balkana. Izrazila je i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih i euroatlantskih integracija. Izrazila je zabrinutost trenutnom situacijom zbog poricanja genocida i jezika mržnje koji je izuzetno prisutan u BiH, ali i spremnost za rješavanje tih problema.

Komšić je ponovio da BiH podržava UN u njihovom angažmanu i poduzetim akcijama na održavanju i izgradnji mira i sigurnosti, kao i promovisanju i zaštiti ljudskih prava. Pohvalio je ideju o osnivanju Fonda UN-a za izgradnju mira u BiH, što znači da bi UN mogao osigurati između 10 i 15 miliona američkih dolara u periodu od pet godina.

- Misija EUFOR-a i prisustvo Štaba NATO-a u Bosni i Hercegovini su od velikog značaja za mir, stabilnost i sigurnost svih građana u BiH, smatra Komšić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom je zahvalio podsekretaru Ujedinjenih naroda Rozmari Dikarlo na kontinuiranoj podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini u proteklih trideset godina, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.