Bio je maj ratne 1995. godine: Podsjećamo konstituirajuću sjednicu skupštine USK

Tačno prije 24 godine održana je prva konstituirajuća sjednica Skupštine USK. Time je ozvaničeno formiranje Unsko-sanskog kantona te praktična realizacija ustavnog ustroja Federacije i države BiH. Sjednica je održana u krajnje složenim prilikama, kada se tadašnji bihaćki Okrug nalazio na udaru više neprijateljskih vojski, te u potpunom okruženju. Ovom historijskom događaju prisustvovala je i visoka državna delegacija na čelu sa ministrom vanjskih poslova Irfanom Ljubijankićem, koja će nažalost dan kasnije tragično nastradati nadomak Slunja. Zbog važnosti događaja tih majskih dana 95.

U jeku najtežih dana za Bihać i Okrug, u maju ratne 1995. godine političke strukture donose odluku o sazivanju konstituirajuće sjednice Skupštine USK čime se kreće u realizaciju državnih dogovora o budućem ustroju države. Historijskim odlukama donesenim 27. maja na sjednici Skupštine Okrug se preimenuje u USK u čiji sastav prvobitno ulaze i dijelovi prijedorskog područja. Za predsjedavajućeg Skupštine imenovan je Adem Borić a prvi čovjek kantona postao je Mirsad Veladžić. Posebno emotivno bilo je obraćanje Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova BiH. Prenoseći pozdrave i podršku Krajišnicima od predsjednika države Alije Izetbegovića, Ljubijankić je govorio o aktuelnim dešavanjima u zemlji najavljujući skori kraj rata...

O ovom historijskom trenutku i događajima koji će obilježiti prve korake i dane Unsko-sanskog kantona, više u Dnevniku u 19,00 sati donosimo u prilogu kolegice Delile Alibegović na RTV USK.