Pogledajte historiju Cazinske Medrese kroz 3D virtualni prikaz 1867-2004

Medresa
U svakoj Medresi pa i u Cazinskoj, najveći je broj čestitih i dobrih učenika.

Dođu u Medresu lijepog ahlaka kojeg su uzeli od roditelja i čestitih nastavnika u svojoj osnovnoj školi. A u Medresi procvjetaju. Buknu njihovi talenti. Pokažu svoja znanja i umijeća. Jedan od takvih u ovoj 80. generaciji ovogodišnjih maturanata Medrese, je i Sejman Rekić.

Tih, nenamtljiv, a riznica dobrih navika i mogućnosti. Odličan učenik, dobar glumac, još bolji muzičar i možda najbolji u ulozi soliste. I tamam kad pomisliš da nema više, a on pronađe još nešto.
Sad kada je već završio Medresu, iznenadio je svoje učitelje u Medresi sa ovim što je napravio za svoju najdražu školu:

“Četiri godine provedene u toj instituciji sa sobom nose mnoge emocije i uspomene, ali i pouke za budućnost. Tradiciji, koja traje stoljećima pridružila se i moja generacija, osamdeseta generacija maturanata i dvadeset peta generacija maturantica Cazinske medrese.

Mi odlazimo, prolazni smo, ali institucije će ostati i poslije nas. Ovo je moj poklon, dar, znak pažnje, instituciji i ljudima koji mi nešto znače", kazao je Sejman Rekić, ovogodišnji maturant Medrese u Cazinu, koji je napravio ovaj vrhunski video, gdje je prikazana historija nastanka današnje Medrese kroz 3D prikaz.