Pogledajte kako izgleda najveći putnički terminal na svijetu

Nakon četiri godine gradnje i tri mjeseca prije planiranog roka jučer je završena izgradnja nove mega vazdušne luke u Pekingu, prenosi "Xinhua News".

A prije svečanog otvaranja planiranog za 30. septembra ostaju tek manji završni radovi.

Riječ je o najvećem putničkom terminalu vrijednom 10 milijardi eura koji se prostire na 1,03 miliona metara kvadratnih, što je veličina otprilike 144 nogometna igrališta.

Za izgled u obliku morske zvijezde nazvane "Zlatni feniks" zaslužna je preminula britansko iračka poznata arhitektica Zaha Hadid. Unutrašnjost terminala karakteriziraju zakrivljene linije i upotreba svjetla tako da se filtrira kroz ostakljene otvore na krovu do najnižih nivoa zgrade. 

Ispod terminala nalazi se podzemna željeznica te će putnici moći do centra Pekinga stići za 20 minuta.

Očekuje se da će vazdušna luka s četiri avionske piste u punom kapacitetu proraditi do 2025. godine, a moći će primiti 72 miliona putnika godišnje. Do 2040. godine planira se proširenje na osam uzletno sletnih staza, od kojih će jedna biti vojna, te kapacitet za primanje 100 miliona putnika godišnje što će ga učiniti najvećim svjetskim terminalom za putnike, prenosi Avaz.

Izgradnja "Peking Daxinga" koštala je 10 milijardi eura, potrošeno je 1,6 miliona kubnih metara betona i 52 000 tona čelika.