Pogledajte kako je izmijenjen Zakon u Skupštini USK-a da bi sestra zastupnika ostala na direktorskoj poziciji (VIDEO)

Iako smo mislili da smo sve vidjeli na sjednicama Skupštine Unsko-sanskog kantona, na redovnoj sjednici uslijedio je novi cirkus.

Naime, radi se o o tački Dnevnog reda pod nazivom Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolstvu. Kako se dalo zaključiti, a što ni sami skupštinski zastupnici nisu krili, izmjena se vršila samo zbog jedne određene osobe, prenosi USKinfo.

"Cilj" je da se ostane na direktorskom mjestu i da se ne ide u penziju. Dakle izmjena se, laički rečeno, odnosi na to da osoba može biti direktor iako treba biti penzionisana. 

Da stvar bude gora, mišljenje o izmjeni nije dala Vlada, ni resorno ministarstvo, a ministar, vjerovatno znajući o čemu se radi, nije ni došao na sjednicu, odnosno nije za govornicom objasnio o čemu je riječ i o kakvim se izmjenama radi. 

Komisije, pred kojima se "izmjena" našla, dali su negativno mišljenje, odnosno za govornicom objasnili kako nisu ostvarene potrebne pretpostavke da bi se o ovom razmatralo. 

Ipak, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolstvu, dobio je potrebnu većinu, odnosno 17 glasova. 

Neslužbeno saznajemo da se radi o sestri jednog od zastupnika u Skupštini USK-a, koja je na direktorskoj poziciji već duži niz godina, pa ne želi u penziju, već bi još malo ostala na svom radnom mjestu. 

Ono što posebno zabrinjava jeste da se zastupnici ne libe ovakvih postupaka ni pred kamerama, da se smiju dok ovo rade, pa čak i dobacuju kolegi koji je lobirao za podršku za izmjene zbog sestre. Ono što je još gore, da je na isti način, usvojena i Izmjena Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. 

Pogledajte cirkus u dvadeset minuta materijala i kako je završen posao oko "izmjene".