Pogledajte kako su živjela djeca na Pagu: Centar kaže da je sve bilo u redu (FOTO)

Uvjeti u kojima su živjela djeca, koju je jučer njihov otac Josip Rođak bacio s balkona kuće na Pagu, su najblaže rečeni katastrofalni.

U isto vrijeme, iz Centra za socijalnu skrb Zadar Indexu su danas rekli da su djelatnici centra odlazili u nadzor u njihovu kuću i da je sve bilo u redu. Fotografije iz kuće u kojoj su djeca živjela objavljujemo jer one dokazuju kako sustav ne funkcionira i u kakvim su uvjetima djeca živjela, a nitko to nije uočio niti je reagirao.

Pune kahlice izmeta i urina na hodniku, razbacana roba i stvari i kreveti bez posteljine samo su neki prizori koje je jučer zatekla Indexova novinarka u obilasku kuće. U stanu su i dva putna krevetića, iako je najmlađe dijete staro 3 godina, a  djevojčice su u dobi od 5, 7 i 8 godina pa su preveliki da bi spavali u malim putnim krevetima.

Sva su djeca ozlijeđena (dvoje od njih teže) nakon što ih je otac jučer bacio sa šest metara visine na betonsko dvorište, a najteže je sedmogodišnja djevojčica koja je sinoć u kritičnom stanju prevezena u Zagreb na Rebro. Ostala su djeca u zadarskoj bolnici, a jedna će djevojčica danas na operaciju.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb naljutila se kad smo ju pitali koliko često su išli u nadzor

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesna Burčul jučer je rekla da "nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod, niti je moguće bilo predvidjeti ovako drastičan, brutalan, radikalan i teški ishod za nekog neutralnog promatrača, a kamoli za nekoga tko je u žiži zbivanja". Navela je i da nikad nije bilo prijavljeno nasilje u toj obitelji.

Danas smo razgovarali s ravnateljicom CZSS-a Zadar koja se poprilično naljutila kad smo je pitali koliko često su odlazili u nadzor kod ove obitelji te nam poklopila slušalicu.

Potvrdila nam je da je obitelj Rođak bila pod njihovim nadzorom. Budući da smo doznali da u podružnici CZSS-a Zadar na Pagu radi samo jedna socijalna radnica, pitali smo je li ona išla u nadzor obitelji.

Ovako su tekli razgovori s ravnateljicom Burčul:

 

Prvi razgovor

Index: U podružnici CZSS-a Pag radi samo jedna socijalna radnica. Je li obitelj Rođak bila pod nadzorom samo te jedne socijalne radnice?

Ravnateljica Burčul: Ne, tako vam to ne ide. Nismo nju slali, već vanjske suradnike.

Index: Na koji način je obitelj bila pod nadzorom, je li im netko odlazio u kuću u provjeru kako žive?

Ravnateljica Burčul: Evo to lijepo uzmete malo Obiteljski zakon pa pročitajte što sve znači stručna pomoć.

Index: Zanima nas jesu li djelatnici CZSS išli u kuću?

Ravnateljica Burčul: Da, da, da. Išlo im se u kuću.

Index: I sve je po vama bilo u redu?

Ravnateljica Burčul: Da.

Index: Koliko često im se išlo u kuću?

Ravnateljica Burčul: Evo rekla sam vam, molimo uzmite Obiteljski zakon pa pogledajte mjere koje idu.

Index: Jedno je što piše u zakonu, a drugo je u praksi.

Ravnateljica Burčul: Mi smo dužni postupati po zakonu.

Index: Pa dobro, znate li koliko često im se išlo u kuću?

Ravnateljica Burčul: Vi novinari pišete bez potrebnog predznanja.

Index: Znate li odgovor na pitanje koliko često im se išlo u kuću?

Ravnateljica Burčul: Znam, znam, da.

Index: Pa koliko?

Ravnateljica Burčul: Eto, rekla sam vam, ajte molim vas pogledajte zakon pa ćete sve vidjeti.

Index: Samo nam recite koliko često?

Ravnateljica Burčul: Ja vas pozdravljam.

I poklopila nam je slušalicu.

Drugi razgovor

Zvali smo je ponovno.

Index: Dobar dan, nešto nas je prekinulo, gđo Burčul.

Ravnateljica Burčul: Evo, gospođo, postavite mi pitanja na mail, ako stignem ja ću vam odgovoriti, ako ne, ne. Ja sam ovdje u poslu ozbiljnom i velikom.

Potom smo poslali upit ravnateljici Burčul i odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Budući da je ravnateljica istaknula da su djelatnici Centra za socijalnu skrb Zadar, odnosno njihovi vanjski suradnici, odlazili u kuću obitelji Rođak, zanimljivo je da nikad nisu primijetili nikakve poteškoće unutar ove obitelji.

Kao što su nam susjedi i prijateljica majke rekli, djeca su slabo govorila pa se postavlja pitanje zašto Centru to nije bilo sumnjivo jer je riječ o dvoje djece školske dobi. Obitelj Rođak kuću je čak i mogla pospremiti za dolazak socijalnih radnika, čak su i djecu mogli prikladno odjenuti, no na njihov govor nisu mogli utjecati, kako prenosi index.hr.