Pogledajte kome su bh. funkcioneri dodijelili tri miliona KM iz tekuće rezerve

Pogledajte kome su bh. funkcioneri dodijelili tri miliona KM iz tekuće rezerve

Tri člana Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika prošle godine odobrili su dodjelu 3.076.546,63 KM sredstava tekuće rezerve.

Prema Zakonu o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, sredstva tekuće rezerve mogu se koristi za hitne i vanredne izdatke, programe koji nisu uvršteni u budžet, finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, finansiranje novih institucija BiH koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika i grantove neprofitnim organizacijama.

Sredstva iz tekuće rezrve mogu se dodijeliti neprofitnim organizacijama na način i u iznosu koji se utvrdi u posebnoj odluci Vijeća ministara BiH. Također, prema Zakonu o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, sredstva u iznosu od 360.000 KM dodjeljuju se na raspolaganje članovima Predsjedništva BiH u jednakim omjerima u svrhu interventnog korištenja sredstava. Zakonom je na raspolaganju predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima dodijeljeno 180.000 KM. 

Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu planirana su sredstva rezerve u iznosu od 3.307.000 KM. Od toga se iznos od 2.767.000 KM odnosi na planirana sredstva iz tekuće rezrve na osnovu odluka Vijeća ministara BiH, 360.000 KM se odnosi na plan interventnog korištenja rezerve na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH te iznos od 180.000 KM na plan interventnog korištenja rezerve na osnovu pojedinačnih odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegovih zamjenika. 

Prošle godine je od planiranih 3.307.000 KM sredstava tekuće rezerve u periodu od januara do decembra 2017. godine odobreno ukupno 3.076.546,63 KM. Od toga se 2.541.586,63 KM odnosi na odobrena sredstva data na raspolaganje Vijeću ministara BiH, iznos od 359.560 se odnosi na interventno korištenje tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, iznos od 175.400 KM odnosi se na interventno korištenje tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i njegovih zamjenika Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića. 

U teoriji se sredstva tekuće rezerve formiraju za finansiranje hitnih i vanrednih situacija i služe kako bi se njima amortizovali udari ukoliko se takve situacije pojave. Sredstva rezervi se formiraju u privrednim društvima, javnim preduzećima, bankama i osiguravajućim društvima koja se čak i zakonom obavezuju da određeni iznos sredstava izdvajaju i akumuliraju u fond rezervi.

U fotogaleriji pročitajte kome su Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Denis Zvizdić, Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović i Vijeće ministara BiH dodjeljivali sredstva iz tekuće rezerve.