Pogledajte prve snimke sa Mjeseca: Orao je sletio (VIDEO)

Na današnji dan, prije 50 godina, prvi put u historiji, čovjek je kročio na Mjesec.

Iako se u januaru 1967. godine desila tragedija, kada su tokom testa poginula tri astronauta, NASA je nastavila svoju misiju, pa je, poslije dvije i po godine, posada u sastavu Nila Armstronga, Buza Aldrina i Majkla Kolinst uspjela ostvariti zamisao, prenosi Avaz.

Apollo 11, na put ka Mjesecu, krenuo je 16. jula 1969. godine.

Četiri dana kasnije, Nil Armstrong (Neil) i Buz Aldrin spustili su se, u mjesečevom modulu Orao, na Zemljin prirodni satelit u region koji se zove More tišine, dok je Majkl Kolins ostao da kruži oko Mjeseca u komandnom modulu Kolumbija.

- Orao je sletio - bila je Armstrongova poruka kolegama u Hjustonu koji su s velikim nestrpljenjem čekali vijesti s udaljenosti od skoro 400.000 kilometara.

- Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo - poruka je koju sasvim sigurno zna svaki stanovnik Zemlje, a koju je putem TV ekrana uživo gledalo više od 530 miliona ljudi, odnosno dvadeset posto populacije.

Oni su skoro 22 sata proveli na Mjesecu, od čega ukupno dva i po sata van Orla, a sa sobom su ponijeli više od 20 kilograma mjesečevog kamenja nazad na Zemlju.