Pogledajte simulaciju pada aviona na aerodromu u Sarajevu

.
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je održana vježba, simulacija udesa aviona sa 30 putnika i članova posade.

 

Kako su saopćili iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, vježba je održana pod nazivom "Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo - Red Wing 9". Riječ je o simulaciji pada aviona, a koja je održana na vatrogasnom poligonu aerodroma.

Akcije su usklađene sa, kako je navedeno, planom mjera i postupaka u izvanrednim situacijama i podrazumijevaju angažman uposlenika Aerodroma, Hitne pomoći, Profesionalne vatrogasne brigade - Jedinica Aerodrom i Jedinica Stup, Granične policije i prvi put Profesionalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo te Policijske Uprave Istočno Sarajevo.

Napomenuto je da je Međunarodni aerodrom Sarajevo obavezan da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine. Simulacija nesreće i cjelokupna vježba za cilj ima, kako je istaknuto, provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama.

Štab akcije, koji je sve vrijeme pratio ovu vježbu, je simulaciju ocjenio uspješnom te je pohvalio spremnost, koordinaciju i saradnju svih učesnika, koja se i ovoga puta pokazala na visokom nivou, saopćili su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.