Pojačan promet vozila na izlazu iz BiH- danas se održava izložba radova u Velikoj Kladuši

asd
U protekla 24h Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Velika Kladuša zdravstvenu zaštitu pružila je za 53 pacijenta. Dežurni doktori Amra Zulić i Kasim Selman na dalje liječenje uputili su dvije osobe.

Sa sumnjom na virusno oboljenje u COVID ambulantu  javila su se tri pacijenta.

– Kako saznaje RVK od dežurnog Dizdarevića, velikokladuški vatrogasci nemaju zabilježenih intervencija.

– Jedno narušavanje javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode bilježi Policijska stanica Velika Kladuša. U oblasti kriminaliteta nije bilo prijava.

– Snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je uredno.

– Elektronapajanje na području Velike Kladuše je također, stabilno.

– Prema planu teku odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće, informišu iz JKUP „Komunalije“.

– Prema informacijama iz BIHAMK-a, kolovoz je suh, a frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana, posebno u gradskim centrima. Vozačima se skreće pažnja na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros u 08:00h pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH, ali bez dužih zadržavanja.

– Danas će s početkom u 19:00h u Općinskoj vijećnici Općine Velika Kladuša biti održana izložba radova Edine Selesković, akademske umjetnice iz BiH sa adresom u Njujorku. Izložba se realizira u okviru projekta „Think Freedom“ povodom Međunarodnog dana mira i Međunarodnog dana nenasilja. Pored izložbe danas će se održati i radionica za učenike srednjih i osnovnih škola na kojoj će autorica sa mladim ljudima iz Velike Kladuša razgovarati o umjetnosti, raditi skulpture i osmišljavati inastalacije, a radovi učenika iz Velike Kladuše bit će izloženi na izložbi u Velikoj Kladuši i na finalnoj izložbi u zgradi UN-a u Njujorku.

– Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slaba kiša je moguća na zapadu i jugozapadu Bosne. Poslije podne i u večernjim satima u većem dijelu Bosne se očekuju pljuskovi i grmljavina. Dnevna temperatura od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

– Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati. Tokom prijepodneva će biti ugodnije, uz povremene sunčane intervale. U drugom dijelu dana, sa promjenom vremena, južnim strujanjem, povećanjem naoblake i kišom, kod osjetljivih osoba moguće su poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih bolova, nesanice. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

– Pandemija koronavirusa negativno je utjecala kako na razvijene, tako i na ekonomije u razvoju, a marginalizirane grupe i najugroženiji pogođeni su najviše. Ponovno pokretanje turizma pomoći će u oporavku i rastu. Iz tog razloga Svjetska turistička organizacija odredila je kako će Svjetski dan turizma 2021. biti usmjeren na turizam za inkluzivni rast. To je prilika da gledamo dalje od turističke statistike i shvatimo, odnosno priznamo kako iza svakog broja ustvari stoji osoba. Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. septembra, potiče svijest o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji taj sektor može dati postizanju ciljeva održivog razvoja. “Turizam za inkluzivni rast” tema je Svjetskog dana turizma 2021. godine.