Pojačane tenzije u Jerusalemu: Hiljade Jevreja održava marš

.
Prošle godine, razorni 11-dnevni sukob između Izraela i palestinskih militanata u Gazi izbio je na Dan Jeruzalema kada su vladari Hamasa u Gazi ispalili rakete prema gradu

Hiljade izraelskih Jevreja održat će marš kroz muslimanska područja u starom gradu Jeruzalema usred palestinskih upozorenja da bi to moglo izazvati nasilje.

Godišnji događaj dolazi u vrijeme posebno visokih napetosti nakon višemjesečnih smrtonosnih incidenata. Marš zastave održava se na Izraelski dan Jeruzalema, slavi zauzimanje istočnog Jeruzalema u ratu 1967. godine, navodi Jerusalem.

Izrael cijeli Jeruzalem smatra svojim glavnim gradom, što većina zemalja i Palestinci odbijaju. Status grada seže u srž izraelsko-palestinskog sukoba. Palestinci tvrde da je istočni Jeruzalem okupiran od strane Izraela glavnim gradom vlastite države kojoj se nadaju budućnosti, iako Izrael kaže da grad nikada neće biti ponovno podijeljen.

Jutros je došlo do sukoba na svetom mjestu u Starom gradu kada su Palestinci bacali vatromet i kamenje na policiju i prema kapiji gdje su se jevrejski posjetitelji spremali ući, saopćila je tamošnja policija.

Prošle godine, razorni 11-dnevni sukob između Izraela i palestinskih militanata u Gazi izbio je na Dan Jeruzalema kada su vladari Hamasa u Gazi ispalili rakete prema gradu nakon što su se izraelska policija i Palestinci sukobili na svetom mjestu. Hamas je u subotu pozvao Palestince "da u nedjelju ustanu u odbranu Jeruzalema i džamije al-Aqsa".

Ove godine demonstrantima je dopušteno da uđu u Stari grad kroz vrata Damaska ​​koja vode u Muslimansku četvrt - odluka koju su osudili Palestinci. 

Foto:Twitter