Pojašnjeno kako će se upotrebljavati VTP potvrde u BiH

.
Potvde će se uvesti za zaposlene u sektoru zdravstva, odnosno sve zaposlene u javnom sektoru, naglasila je Bera

Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, izjavila je danas na konferencuiji za medije da će upotreba VTP-a krenuti od 20. decembra.

 

Istakla je da je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo tek 27 posto populacije primilo je obje doze vakcine protiv koronavirusa. 

 

- . Naređeno je svim općinama da organiziraju vakcinalne centre i da organiziraju mobilne timove koji će ići prema stanovncima koji nisu u mogućnosti da dođu do cijepnog centra, i da idu u područja koja su udaljena od cijepnih centara. Također, da se za osobe koje imaju poteškoće sa sluhom ili vidom omogući komunikacija sa cijepnim timovima najmanje jednom tjedno u cijepnim centrima, i da se organizira cijepljenje na mjestima većeg okupljanja, jer su se pokazala kao dobra iskustva u tržnim centrima - navela je Bera.

 

Vakcinisan, testiran, prebolio

Objasnila je i upotrebu takozvanih VTP potvrda.

 

- Odlučno je da se uvede VPT potvrda, vakcinisan, testiran, prebolio. Naređeno je Kantonima da se osiguraju uvjeti za veći broj punktova za vakcinaciju i testiranje. Potvrde bi bile u upotrebi od 20. decembra - istakla je.

 

Potvde će se uvesti za zaposlene u sektoru zdravstva, odnosno sve zaposlene u javnom sektoru, naglasila je Bera.

 

Dodala je da ko ne želi da se vakciniše, a zaposlen je u ovim sektorima, ima izbor i morat će se testirati o vlastitom trošku.

 

Naredbe o vakcinaciji

Dodala je da su naložili kantonima da u narednom periodu osiguraju uvjete za te potvrde, te da u skladu ovim naredbama za provedbu vakcinacije povećaju broj punktova i omoguće veću dostupnost vakcinina i da osiguraju što više punktova za testiranje.

 

 Navela je i da postoje osobe koje se ne mogu cijepiti iz određenih zdravstvenih razloga, i takvim osobama će biti omogućeno da i bez takve potvrde uđu u i dođu na radno mjesto a testiranje na koronavirus će biti dužan platiti poslodavac.