Pojeftinjuje gorivo u BiH: Cijene u svijetu padaju, ali “kod nas to ide sporije”

Cijene derivata nafte u regionu od početka mjeseca su postepeno počele da padaju. Od utorka je u Hrvatskoj litra goriva jeftinija za skoro deset feninga. Isto je i u Srbiji, gdje je cijena niža za pet do 15 feninga po litri.

Inače, na svjetskoj berzi zabilježen je najveći pad cijene nafte od 2015. godine.

Kako su iz Federalnog ministarstva trgovine, od početka mjeseca primili su 370 zahtjeva za korekciju cijena, odnosno sniženje, prenosi Fokus.

“U toku je trend opadanja cijena, ali kod nas to ide sporije. Od 4. juna, kada je počelo sniženje, stiglo je oko 370 obrazaca za korekciju i dizela i benzina. U Federaciji imamo 690 pumpi, dakle smo dobili skoro 50 posto zahtjeva. Litar će biti jeftiniji za pet feninga”, potvrdio je za Dnevni avaz Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Poznato je da na bh. tržištu cijene nafte vrlo brzo rastu, a da obrnut proces ide vrlo sporo, teško i pojeftinjenja su manja nego poskupljenja. Trenutno litra dizela u Federaciji košta od 2,31 do 2,41, a u Republici Srpskoj oko 2,23 KM po litru. Cijena benzina na većini je pumpi izjednačena s dizelom.

DNEVNO KORIGOVANJE

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, rekao je da je cijena goriva pala od prošlog petka, ali i da se svaki dan može korigovati.

“Kompanije koje su u Udruženju prešle su na dnevno korigovanje cijena. Nemamo garanciju za formiranje cijena niti nekome možemo narediti da cijenu povećaju ili snize”, rekao je Bošković.