Pokrenuta Inicjativa o proglašenju javnog interesa pri KŠC Bihać

KŠC
Već ranije smo pisali o odluci Banjalučke biskupije o zatvaranju Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra u Bihaću, zbog teške financijske situacije u koju je biskupija došla, jer su prethodne tri godine sami morali financirati rad ove srednjoškolske ustanove.

Danas je povodom ove situacije od strane Vijeća učenika KŠC-a, ostalih učenika i njihovih roditelja pokrenuta Inicjativa o proglašenju javnog interesa pri Katoličkom školskom centru (možete pogledati klikom OVDJE).

POVEZANI ČLANAK: Banjalučka biskupija odlučila: Srednja medicinska škola KŠC-a prekida sa radom

Također, predsjednica Vijeća učenika KŠC-a, Sara Dejanović, dostavila nam je svoje obraćanje povodom ove situacije, a tekst prenosimo u cjelosti:

Kao predsjednik Vijeća učenika KŠC-a, a prvenstveno kao učenik koji pohađa ovu školu već dugi niz godina odlučila sam da se obratim.

- U ovu školu idem od prvog razreda Osnovne škole, što je zajedno sa tri godine srednje škole ukupno 12 godina. Izabrala sam ovu školu, ovaj smjer jer želim za sebe kvalitetno obrazovanje, a tako i kvalitetnu budućnost koju mi je ista već dugi niz godina i pružala.

Škola je uređena na nivou Europskih standarda, njeni djelatnici, a naši profesori imaju savršen pristup prema nama i više nego odlično odrađuju svoj posao.

Oni osim što nas podučavaju, predaju lekcije, oni nas slušaju, savjetuju, uče nas životnim lekcijama, oni nas uče kako da budemo bolji čovjek i u svakom trenutku, pa i sada u ovakvoj situaciji su bili tu da nam pomognu i saslušaju nas, apsolutno nikad nas nisu ostavili na cjedilu.

Ti isti djelatnici već mjesecima, pa čak i godinam su radili ne dobijajući svoju plaću, nadajući se iznova i iznova rješenju problema jer upravo su o toj plaći ovisili, hranili svoju porodicu i isplaćivali kredite. A mi, mi učenici smo išli svaki dan u školu pitajući se šta će biti s nama i nadali smo se da se neće zatvoriti i da će rješenje napokon biti pronađeno.

Ali upravo se desilo suprotno, desilo se to da se škola koju mi pohađamo zatvara zbog vaših odluka i da očigledno rješenje nije pronađeno. Žalosno je što skupština Unsko-sanskoga kantona u svoj proračun nije unijela financiranje Srednje medicinske škole KŠC-a i nije razmišljala o osobama kojie pohađaju taj centar, nije razmišljala o tome kako ćemo se mi učenici osjećati nakon ovoga i šta će biti s nama.

Mi kao učenici imamo pravo na školovanje, a vi nam to isto pravo oduzimate, a upravo Ustav naše države kaže drugačije i garantira pravo na obrazovanje.

Zar nije sramotno da se u Unsko-sanskom kantonu zbog vaših odluka i nekih vaših ličnih nesuglasica mora zatvoriti škola koja pruža kvalitetno obrazovanje i koja je jedna od bolje uređenih škola na čitavome kantonu? Zar niste mogli da nas stavite u budžet, da mi koji smo ostali završimo školu koju smo upisali i steknemo svoje zvanje? Da li smo mi djeca drugoga reda, zašto nas degradirate? Jeste li se zapitali kakve će ovo posljedice ostaviti na nas, prvenstveno na naš grad? Šta će biti sa 16 prosvjetnih radnika koji rade u ovoj ustanovi?

OD VAS TRAŽIM DA PROISPITATE JOŠ JEDNOM SVOJE ODLUKE I DA DATE SVIMA NAMA ODGOVORE NA GORE NAVEDENA PITANJA JER IMAMO PRAVO ZNATI RAZLOG ZAŠTO NISMO SVRSTANI U BUDŽET!

S poštovanjem,
Predsjednica Vijeća učenika KŠC-a
Sara Dejanović

Izvor: