Pokrenuta prijava protiv krijumčara migranata, u dvije godine zaradili 300.000 eura

.
USKOK je, na temelju prijave primorsko-goranske policije, pokrenuo istragu protiv osmero krijumčara migranata koji su u nepune dvije godine tako navodno zaradili gotovo 300.000 eura.

 

Skupinu koja je radila od 2018. do septembra ove godine su po tvrdnjama tužiteljstva okupila prva dvojica okrivljenih nakon što su s nepoznatom osobom iz inozemstva dogovorili prihvat migranata na graničnoj crti između BiH i Hrvatske za najmanje 2000 eura po strancu i 300 eura po komadu prtljage.

 

Za njihov transport kroz Hrvatsku, skrivanje te prebacivanje u Sloveniju, organizirali su i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike.

 

"Osim toga su ih angažirali i za poslove prethodnice u cilju uočavanja i dojavljivanja ostalim članovima grupe o nailasku policijskih patrola", izvijestio je Uskok.

Dodaju da su organizatori skupine nabavljali mobilne uređaje i radio stanice za prikrivenu komunikaciju te snosili troškove održavanja, popravaka i eventualnih preinaka vozila za prijevoz ilegalnih migranata.

 

Na taj su način članovi skupine kroz Hrvatsku prevezli i u Sloveniju prebacili ili pokušali prebaciti najmanje 129 ilegalnih migranata te međusobno podijelili zaradu od najmanje 296.700 eura.

 

Uskok sumnja da je krijumčarima pomagala izvanbračna partnerica jednog člana skupine koja je zbog toga osmookrivljena u ovom slučaju.

 

Za trojicu okrivljenika Uskok je od Županijskog suda u Rijeci zatražio određivanje istražnog zatvora.