Pokušaj atentata na Nermina Ogreševića, predsjednika A-SDA i gradonačelnika Cazina

Na automobilu Nermina Ogreševića, predsjednika A-SDA i gradonačelnika Cazina, jutros je izvršena diverzija.

Naime, kako saznaje „Dnevni avaz“, na Ogreševićevom automobilu presječeni su kablovi koji kontroliraju kočnice. Na ovaj način izvršen je direktan atak na Ogreševićevu sigurnost i život. Policija trenutno vrši sve neophodne radnje u rasvjetljavanju ovog slučaja.  

Snežana Galić, portparol MUP-a USK, potvrdila je za „Avaz“ da MUP ima informacije o slučaju te da je jutros oko 11 sati jedan uposlenik Općine Cazin prijavio da je na službenom vozilu koje koristi O. N., rođen 1973. godine, prekinut dovod ulja u kočioni sistem.  

Image

- Nakon što je događaj prijavljen, uviđajne radnje obavili su istražitelji Odsjeka kriminalističke policije, Policijske stanice Cazin, koji su utvrdili da su u toku noći na vozilu koje je bilo parkirano u dvorištu porodične kuće O. N. NN osoba ili više njih, uz pomoć podesnog predmeta, presjekla crijevo kočionog sistema. Obaviješteno je i Kantonalno tužilaštvo, angažiran je od tužioca i vještak mašinske struke, koji je i potvrdio da je crijevo presječeno, čime je onesposobljen cjelokupni kočioni sistem. Tužilac Kantonalnog tužilaštva je djelo okvalificirao kao krivično djelo izazivanje opće opasnosti, a istražitelji nastavljaju daljnji rad na utvrđivanju svih činjenica kao i pronalsku počinilaca ovog krivičnog djela – kazala je Galić.

Upućeni izvori, koji su za sada željeli ostati anonimni, za „Avaz“ kažu da smatraju da bi jutrošnja diverzija na automobil Ogreševića mogla imati veze s formiranjem vlasti bez SDA, ne samo na području Unsko-sanskog kantona nego i na višim nivoima.

Prije nekoliko dana A-SDA i SDP smijenili su Vladu USK, koju je činila većina kadrova iz SDA, što je izazvalo ogroman revolt kod SDA koja je na taj način spriječena u daljnjim manipulacijama koje je mogla izvoditi kroz poluge vlasti.

Inače, ovo je drugi put ove godine da za sada nepoznati počinioci nasrću na živote zvaničnika A-SDA, stranke koja je najveća prijetnja vladajućoj eliti na području Unsko-sanskog kantona i koja je na proteklim izborima ostvarila izniman rezultat. Naime, 31. maja ove godine eksplodirala je bomba postavljena ispod vozila Rifeta Hozanovića, jednog od osnivača A-SDA i predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Nasreću, Hozanović u toj eksploziji nije povrijeđen. Počinioci ovog djela do danas nisu otkriveni.