Policajac Edin priznao: Pola novca uzimao sebi, a ostalo uplaćivao za kazne

H

Općinski sud u Sarajevu je Edinu Velagiću presudom izrekao i zabranu obavljanja poslova policijskog službenika u svim Agencijama za provođenje zakona u FBiH u trajanju od pet godina, računajući od pravnosnažnosti presude, kao i oduzimanje pribavljene imovinske koristi
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim policajca Edina Velagića zbog koruptivnih krivičnih djela, odnosno zloupotrebe položaja i primanja dara ili drugih oblika koristi.

Velagić, koji je uhapšen u akciji “Sparta”, pravosnažnom je presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog toga što je tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljao vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimao novac od vozača.

 

Vozačima, kako navodi Tužilaštvo BiH, nije dao mogućnost da plate 50 posto kazne u roku od osam dana, nakon čega je pola novca uzimao sebi, a drugom polovicom iznosa je uplaćivao kazne u ime vozača koje je kažnjavao.

Također je osuđen i zbog toga što je od vozača koji bi počinili saobraćajni prekršaj uzimao novac kako im ne bi pisao prekršajne naloge.

Općinski sud u Sarajevu je Edinu Velagiću presudom izrekao i zabranu obavljanja poslova policijskog službenika u svim Agencijama za provođenje zakona u FBiH u trajanju od pet godina, računajući od pravnosnažnosti presude, kao i oduzimanje pribavljene imovinske koristi, prenosi Klix.ba.