Policajci iz SAD-a pomažu porodicama Šehović i Vujinović

Skoro mjesec dana od ubistva dvojice sarajevskih policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, traje istraga i potraga za ubicama.

Za to vrijeme, kolege policajci, Bosanci i Hercegovci koji rade isti posao, iz solidarnosti su se organizovali i prikupili novac za porodice poginulih pripadnika MUP-a KS.

Tragedija ubistva dvojice sarajevskih policajaca odjeknula je i preko okeana. Dokazalo se kada su američki policajci, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, prikupili novac za porodice stradalih policajaca u Sarajevu.

"Naša profesija je veoma unikatna zato što se opasnost dijeli na jednako. Poginuti u Sarajevu kao policajac i poginuti u Americi kao policajac je apsolutno u mojim očima isto, nema nikakve razlike. Jedina je razlika šta se dogodi poslije, koliko te podržava i tvoja okolina i tvoje sudstvo i tužilaštvo i tako te okolnosti. Što se tiče obični policajac ili državni policajac ili federalni nije bitno, sve je to isto nama i zato smo se osjetili da smo dužni", otkriva Mirzet Sadiković, policajac u Pensilvaniji.

Osam hiljada dolara. Toliko je za tri sedmice prikupilo 120 članova Facebook grupe Bosnian American Police Association. Sadiković kaže kako su svjesni da novac neće biti utjeha.

"Ta čitava ideja naše asocijacije je da se pomogne koliko god možemo bilo kakvi sredstvima. Ovo je nestvaran slučaj, ali se nadam i imamo svi namjeru da pomažemo i drugim sredstvima u nekim boljim prilikama, da se organizuje svašta nešto, da se pomogne", ističe policajac porijeklom iz BiH.

Iako je tragedija dva policajca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, potresla mnoge, bez izuzetka, istovremeno je pokazala da policijska, ali i ljudska solidarnost ne poznaje granice.