fbpx Policajci iz Srbije švercovali bojni otrov za teroriste?

Policajci iz Srbije švercovali bojni otrov za teroriste?

Home

Policajci iz Srbije švercovali bojni otrov za teroriste?


Saobraćajni policajac Goran Dražić (47) iz Velikog Gradišta uhapšen je u akciji "sbpok" i "saj" zbog sumnje da je učestvovao u švercu žive od koje se pravi eksploziv namenjen islamskim teroristima, saznaje Kurir.

U kućama i stanovima u Velikom Gradištu i okolnim mestima policija je pronašla 25 kilograma žive, koja je trebalo preko Kosova da bude isporučena teroristima na Bliskom istoku.

Kako saznajemo, još nekoliko policajaca je pod istragom zbog učešća u švercu ove opasne materije i očekuju se nova hapšenja. Osim Dražića, zbog trgovine živom privedeni su i Milorad A. (46) iz Zrenjanina i Svetomir Đ. (65), a policija je raspisala potjernicu za Draganom Ilićem iz Golupca (39), koji je u bjekstvu. Protiv Ančeta Đ. (51) biće podnijeta krivična prijava zbog nelegalnog držanja oružja.

Prilikom hapšenja i na saslušanju Dražić je negirao da je umješan u sve, priznao je jedino da poznaje Dragana Ilića.

Živa, koja spada u opasne materije, u Srbiju je najverovatnije došla riječnim putem iz Rumunije.

 

Specijalci u akciji

- Policajci su dobili dojavu da se na području Braničevskog okruga i na teritoriji Zrenjanina odvija nelegalna trgovina živom, od koje se pravi eksploziv. Nakon istrage koja je sprovođena mesecima ispostavilo se da je u priču umješan saobraćajac Goran Dražić, koji je zloupotrijebio službeni položaj i pomogao ilegalnim trgovcima - kaže izvor Kurira.

Mještani ovih gradova uznemirili su se zbog prisustva velikog broja policajaca.

- Specijalci su upali i pretresli kuće i stanove u Velikom Gradištu, kao i okolini, i, kako smo čuli, u njima pronašli 25 kilograma žive, dovoljne da se napravi hemijsko oružje. Osim toga, otkriveno je i nelegalno oružje, i to pištolj i lovačka puška, municija, kao i alat za obijanje. Ista situacija bila je i u Zrenjaninu - kažu mještani ova dva grada.

Goran je pomagao u sakrivanju odbjeglog Ilića, a živa je otkrivena u stanu Goranove ljubavnice.

- Policajcu je određen pritvor do 48 časova jer je krio Dragana Ilića. Na taj način zloupotrebio je službeni položaj. Inače, Dragan je neko vrijeme radio kao instruktor u jednoj auto-školi - navodi izvor.

 

Šverc na Kosovu

Kako je srpska policija duže vrijeme istraživala ovaj slučaj, ispostavilo se da putevi švercovane žive vode do Kosova.

- Postoje indicije da je živa bila namjenjena posrednicima na Kosovu i da je tamo neko vrijeme i isporučivana. Dalje je, uz pomoć ekipe koja je radila u južnoj srpskoj pokrajini, živa putovala do krajnjih kupaca u bliskoistočnim zemljama. Sve to govori da su Srbi vjerovatno bili povezani sa teroristima koji se nalaze u zemljama Bliskog istoka - navodi izvor Kurira.

 

Trovanje živom

Trovanje živom može biti hronično ili akutno, naročito ukoliko živa stupi u dodir s hranom. U najtežim slučajevima izaziva smrt. Simptomi trovanja su:

  •  drhtanje jezika
  • nerazgovetan govor
  • ispadanje zuba
  • oticanje desni
  •  svrab kože
  • povraćanje i dijareja

 

Živa transportovana u Vinču

Više od 25 kilograma žive oduzeto je i na bezbjedan način transportovano u Institut za nuklearnu nauku u Vinči kod Beograda, gdje će materija biti podvrgnuta analizi.

- U akciji su učestvovali specijalno obučeni radnici jer je živa jedna od najopasnijih supstanci - naveo je izvor.

 

Omiljena supstanca terorista

Živa može biti katalizator u proizvodnji bojnih otrova, a koristi se i za proizvodnju inicijalnog eksploziva.

- Najčešće je koriste terorističke grupe. Kada se koristi kao inicijalni eksploziv, ona umesto prekidača aktivira veliku količinu eksploziva. Sama živa sintezom sa azotnom kiselinom i alkoholom postaje eksploziv - živa fulminat, koji se uglavnom koristi za podmetanje požara ili nekog drugog eksploziva. Kao bojni otrov je veoma opasna i može da izazove teško trovanje i smrt - kaže za Kurir, sagovornik forenzičar.

 

(Izvor: Nezavisne.com)

Tagovi
Objavio: Pet, 14/04/2017 - 12:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top