Policajci iz Srbije švercovali bojni otrov za teroriste?

Home

Policajci iz Srbije švercovali bojni otrov za teroriste?


Saobraćajni policajac Goran Dražić (47) iz Velikog Gradišta uhapšen je u akciji "sbpok" i "saj" zbog sumnje da je učestvovao u švercu žive od koje se pravi eksploziv namenjen islamskim teroristima, saznaje Kurir.

U kućama i stanovima u Velikom Gradištu i okolnim mestima policija je pronašla 25 kilograma žive, koja je trebalo preko Kosova da bude isporučena teroristima na Bliskom istoku.

Kako saznajemo, još nekoliko policajaca je pod istragom zbog učešća u švercu ove opasne materije i očekuju se nova hapšenja. Osim Dražića, zbog trgovine živom privedeni su i Milorad A. (46) iz Zrenjanina i Svetomir Đ. (65), a policija je raspisala potjernicu za Draganom Ilićem iz Golupca (39), koji je u bjekstvu. Protiv Ančeta Đ. (51) biće podnijeta krivična prijava zbog nelegalnog držanja oružja.

Prilikom hapšenja i na saslušanju Dražić je negirao da je umješan u sve, priznao je jedino da poznaje Dragana Ilića.

Živa, koja spada u opasne materije, u Srbiju je najverovatnije došla riječnim putem iz Rumunije.

 

Specijalci u akciji

- Policajci su dobili dojavu da se na području Braničevskog okruga i na teritoriji Zrenjanina odvija nelegalna trgovina živom, od koje se pravi eksploziv. Nakon istrage koja je sprovođena mesecima ispostavilo se da je u priču umješan saobraćajac Goran Dražić, koji je zloupotrijebio službeni položaj i pomogao ilegalnim trgovcima - kaže izvor Kurira.

Mještani ovih gradova uznemirili su se zbog prisustva velikog broja policajaca.

- Specijalci su upali i pretresli kuće i stanove u Velikom Gradištu, kao i okolini, i, kako smo čuli, u njima pronašli 25 kilograma žive, dovoljne da se napravi hemijsko oružje. Osim toga, otkriveno je i nelegalno oružje, i to pištolj i lovačka puška, municija, kao i alat za obijanje. Ista situacija bila je i u Zrenjaninu - kažu mještani ova dva grada.

Goran je pomagao u sakrivanju odbjeglog Ilića, a živa je otkrivena u stanu Goranove ljubavnice.

- Policajcu je određen pritvor do 48 časova jer je krio Dragana Ilića. Na taj način zloupotrebio je službeni položaj. Inače, Dragan je neko vrijeme radio kao instruktor u jednoj auto-školi - navodi izvor.

 

Šverc na Kosovu

Kako je srpska policija duže vrijeme istraživala ovaj slučaj, ispostavilo se da putevi švercovane žive vode do Kosova.

- Postoje indicije da je živa bila namjenjena posrednicima na Kosovu i da je tamo neko vrijeme i isporučivana. Dalje je, uz pomoć ekipe koja je radila u južnoj srpskoj pokrajini, živa putovala do krajnjih kupaca u bliskoistočnim zemljama. Sve to govori da su Srbi vjerovatno bili povezani sa teroristima koji se nalaze u zemljama Bliskog istoka - navodi izvor Kurira.

 

Trovanje živom

Trovanje živom može biti hronično ili akutno, naročito ukoliko živa stupi u dodir s hranom. U najtežim slučajevima izaziva smrt. Simptomi trovanja su:

  •  drhtanje jezika
  • nerazgovetan govor
  • ispadanje zuba
  • oticanje desni
  •  svrab kože
  • povraćanje i dijareja

 

Živa transportovana u Vinču

Više od 25 kilograma žive oduzeto je i na bezbjedan način transportovano u Institut za nuklearnu nauku u Vinči kod Beograda, gdje će materija biti podvrgnuta analizi.

- U akciji su učestvovali specijalno obučeni radnici jer je živa jedna od najopasnijih supstanci - naveo je izvor.

 

Omiljena supstanca terorista

Živa može biti katalizator u proizvodnji bojnih otrova, a koristi se i za proizvodnju inicijalnog eksploziva.

- Najčešće je koriste terorističke grupe. Kada se koristi kao inicijalni eksploziv, ona umesto prekidača aktivira veliku količinu eksploziva. Sama živa sintezom sa azotnom kiselinom i alkoholom postaje eksploziv - živa fulminat, koji se uglavnom koristi za podmetanje požara ili nekog drugog eksploziva. Kao bojni otrov je veoma opasna i može da izazove teško trovanje i smrt - kaže za Kurir, sagovornik forenzičar.

 

(Izvor: Nezavisne.com)

Tagovi
Objavio: Pet, 14/04/2017 - 12:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top