Policajci zaraženi koronavirusom nakon intervencija u kampu Lipa

Ministar Kljajić
Tokom gostovanja na TV Hayat, Ministar unutrašnjih poslova USK govorio je o migrantskoj krizi koja je najviše zahvatila ovaj kanton.

 

Dotakao se i značaja podrške od strane Predsjedništva BiH u vezi izmještanja migranata iz gradskih zona Bihaća i Velike Kladuše (kampovi BIRA i Miral) te zatvaranju privremenih migrantskih prihvatnih centara.

Poduzete aktivnosti na izmještanju migranata se sprovode uz saradnju sa ministrom sigurnosti BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije, te se pokušava iznaći rješenje i za 230 maloljetnih lica smještenih u kamp BIRA. Migranti se trenutno izmještaju u kamp Lipa koji je izvan gradske zone.

S obzirom da je sa viših nivoa naloženo da nema prihvata novih migranata, za kamp Miral u Velikoj Kladuši, gdje je smješteno oko 700 korisnika, se, u suradnji sa lokalnom zajednicom, pokušava iznaći rješenje po uzoru na Bihać.

Poznato je da je određeni broj migranata zaraženo koronavirusom kao i slučajevi gdje su zaraženi pobjegli iz izolacije.

Ministar Kljajić navodi da je nekoliko policajaca, njih 4 – 5, pozitivno na koronavirus nakon intervencije u kampu Lipa koja se desila prije 7 – 8 dana. Nad ovim pripadnicima MUP-a su poduzete mjere izolacije, a ovime se želi istaći rizičnost rada navedenih pripadnika.

Ministar dalje navodi da će, ukoliko bude potrebe, prilikom sprovođenja najavljenih aktivnosti, zatražiti podršku Federalne uprave policije.