Policajcima koji su uzimali mito predložen pritvor, osumnjičeni su za 24 krivična djela

.
Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora policajcima PS Derventa Ivanu Zebi, Jovanu Zoriću i Nenadu Šainoviću osumnjičenima za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

 

U Tužilaštvu navode da se Zebi na teret stavlja da je počinio deset krivičnih djela primanja mita, Zorić devet, a Šainović pet krivičnih djela.

”Pritvor je predložen zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ometati krivični postupak skrivanjen dokaza ili uticajem na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela”, navode u Republčikom tužilaštvu.


Podsjetimo, radi se o uniformisanim policajcima Policijske stanice Derventa koji su često zajedno radili u patroli.

Sumnja se da su duži period zaustavljali preprodavce drva, kojima su naplaćivali značajne iznose kako bi ih puštali da nekažnjeno prolaze pored njih. Еvidentirano je i više slučajeva u kojima su od vozača uzimali mito kako bi im ”oprostili” prekršaj ili pisali blaže kazne.

Osim njih istragom je obuhvaćeno još deset osoba, odnosno građana koji su policajcima davali mito. Tužilaštvu su prijavljeni M.M., V.Đ., D.Ž., M.A., S.M., S.S., P.S., G.T. i M.A. iz Dervente i D.B. iz Broda, a svima se na teret stavlja krivično djelo primanje mita, javlja ATV.

 

Iz MUP Srpske ranije je saopšteno da će policijski službenici biti suspendovani i protiv njih će biti podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka.